dijous, 17 d’octubre del 2013

Vicent Partal: "El pas en fals"

Ahir Duran al congrés espanyol --qui ho havia de dir!-- va avisar de la possibilitat que Catalunya proclamàs unilateralment la independència. Va ser respost amb una enorme duresa pel ministre Montoro. No ho va arribar a dir, però va insinuar clarament allò que Pilar Rahola ja havia anunciat en una entrevista de VilaWeb molt comentada, que vam publicar dilluns: que ens suspendran l'autonomia. El debat, doncs, sembla que pren cos i anuncia allò que podria ser el nus gordià del procés independentista, una decisió que si el govern espanyol s'atreveix a prendre serà el pas en fals definitiu.

Imaginem-nos-ho. Imaginem-nos que el govern espanyol anul·la l'autonomia. Legalment és molt discutible que ho puga fer. L'article 155 de la constitució espanyola no en diu res i qualsevol decisió en aquest sentit xocaria frontalment amb l'article 2. La resolució jurídica seria molt complexa i empenyeria l'estat cap a un atzucac.

De manera que, previsiblement, el govern català fins i tot podria invocar la constitució espanyola per desobeir formalment l'ordre. I ací vindria el punt interessant. Imaginem-nos que el govern espanyol decreta la dissolució de la Generalitat de Catalunya o la substitució del president Mas per un titella seu. Ells supose que pensen que amb això n'hi hauria prou. Però ens haurien d'explicar quina repercussió concreta tindria aquest gest.

Perquè, per primera vegada en tres-cents anys, tot dependrà de nosaltres. Imaginem-nos que després de saber-se que el govern espanyol ha decretat la dissolució del govern el president Mas no es mou de palau. Els consellers continuen cadascun al seu departament. Els diputats continuen legislant al parlament. La policia catalana, patrullant pels carrers. Les escoles i ambulatoris, oberts. De què serviria el decret espanyol en aquest cas?

No és difícil d'imaginar-se que diputacions, ajuntaments, partits polítics, associacions de tota mena, empreses, grups i col·lectius podrien declarar immediatament la lleialtat al govern legítim de Catalunya. Tal com està el país, un moviment d'aquest estil seria àmpliament majoritari i implicaria la governació efectiva del territori per part de les autoritats deslegitimades des de Madrid. I què podria fer Madrid aleshores? Com la doblegaria, la rebel·lió catalana?

Cada vegada que algú explica això de la suspensió em ve al cap l'escena, les escenes, que acabe de descriure. I ho veig tot plegat com un enorme pas en fals d'Espanya. Tan greu que em costa de creure que no hi hagen pensat. Perquè molt probablement seria el darrer i definitiu.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada