Quin paper ha de tenir l’ANC quan es convoqui el referèndum? Què farà l’entitat davant de les possibles actuacions del govern espanyol? I quina situació preveu després del referèndum? L’ANC es dissoldrà si guanya el sí? Totes aquestes qüestions són damunt de la taula en l’assemblea general que l’ANC fa avui a Granollers, i queden recollides en el full de ruta que s’hi sotmet a votació. En aquest article, resumim en deu punts quines són les claus per a entendre el futur immediat de l’ANC.
1. Quines condicions ha de tenir el referèndum?
La pregunta que proposa l’entitat és la següent, amb resposta binària de sí o no: ‘Voleu que Catalunya esdevingui una república independent?’ No demana que hi hagi cap mínim de participació ni d’aprovació, seguint les recomanacions de la Comissió de Venècia, per evitar un boicot dels partidaris del no. I demana que hi hagi una supervisió internacional de la campanya i de la jornada de votació.
2. La taula de partits i entitats
L’ANC demana que una taula integrada per partits i entitats –batejada com a Òrgan de Coordinació Nacional– condueixi de manera unitària l’estratègia per al referèndum. Ha de servir per a prevenir, en paraules de Jordi Sànchez, que es cometin errors, i blindar-se dels intents d’intoxicació i dels atacs que hi pugui haver per part del govern espanyol i partits unionistes, tant en l’àmbit polític com mediàtic.
3. El referèndum es fa
La primera possibilitat que preveu l’ANC, i que considera més plausible, és que, malgrat les pressions de l’estat, el referèndum es convoqui i es pugui fer a final de setembre, en una data encara a determinar. ‘Aquesta és la hipòtesi més probable’, explica Jordi Sànchez en aquesta entrevista a VilaWeb. L’ANC farà campanya pel sí, i proposa que la campanya sigui unitària entre partits i entitats. ‘Si guanya el sí, el Parlament de Catalunya haurà de proclamar la independència. Tot seguit, el govern del país, amb el mandat del Parlament de Catalunya i, sobretot, de les urnes, haurà de comunicar a la comunitat internacional la seva aparició en l’escenari dels estats.’
4. I si hi ha una ingerència de l’estat abans del referèndum?
En cas que sigui impossible la convocatòria formal del referèndum per la supressió, inhabilitació i intervenció de les institucions de govern catalanes, ‘l’ANC organitzarà les mobilitzacions necessàries perquè el Parlament de Catalunya aprovi la llei de transitorietat jurídica i proclami la independència’. En aquest sentit, Jordi Sànchez parlava amb aquesta contundència: ‘Si toca anar al carrer i quedar-nos-hi per defensar les nostres institucions, ho farem. I si hem d’estar a la porta del parlament perquè els nostres diputats s’hi reuneixen per aprovar el que hagin d’aprovar, hi estarem.’
Si el parlament no pogués fer-ho, l’ANC instarà els càrrecs electes integrats en l’Assemblea d’Electes de Catalunya a assumir la representació institucional de Catalunya, convocant el referèndum o proclamant la independència.
5. I si l’estat impedeix per la força el referèndum una vegada convocat?
Sobre aquest punt, el president de l’ANC diu: ‘Creiem que això no passarà perquè, per l’estat espanyol, prohibir físicament un referèndum, perseguir urnes, té un cost tan elevat i uns resultats tan incerts, que seria molt poc intel·ligent que ho fes. És clar, la intel·ligència no és obligada.’ Però, i si passa? L’ANC preveu mobilitzacions per a defensar el referèndum el dia mateix de la votació, si fes falta. ‘Si l’estat opta per la coacció física, per perseguir urnes, ha de saber que suarà tinta, perquè hi haurà més gent disposada a posar urnes i a obrir col·legis que no agents judicials o policies a segrestar-les’, diu Sànchez.
Però, si físicament fos impossible de fer el referèndum, l’ANC donarà suport a les institucions catalanes perquè ‘proclamin la independència i reclami el suport de la comunitat internacional’.
6. La mobilització de l’Onze de Setembre
Després de cinc anys de mobilitzacions multitudinàries per la independència coincidint amb la Diada, l’Onze de Setembre pot escaure o just abans de la campanya o de ple en la campanya pel referèndum. Tant això com la reacció que hi hagi hagut fins aquell moment de l’estat condicionaran el caràcter de la mobilització. Enguany es concentrarà a Barcelona, a diferència de l’any passat, que va ser descentralitzada.
7. I després del referèndum?
Una vegada fet el referèndum, si el sí guanya, l’ANC ‘instarà el Parlament de Catalunya a dur a terme immediatament la proclamació de la independència i l’inici efectiu del procés de desconnexió amb l’estat espanyol, amb el ple desplegament de la legalitat catalana’. Si escau, l’entitat ‘portarà a terme una mobilització popular permanent per garantir que [la independència] sigui declarada’.
8. El procés constituent
Quan la independència ja sigui efectiva, l’ANC promourà la participació ciutadana en el procés constituent i en les eleccions constituents que es facin en una data per a determinar, però que podria ser la primavera de l’any vinent. En aquest context, l’ANC considera necessari que hi hagi o bé una constitució provisional o bé el desplegament de la llei de transitorietat per garantir un paraigua legal fins que no s’aprovi la nova constitució.
9. Els Països Catalans
Una de les novetats que presentava la proposta inicial de full de ruta que va fer pública el secretariat de l’ANC era la voluntat de treballar ‘perquè la constitució catalana reconegui el dret de ciutadania de totes les persones dels altres Països Catalans que la sol·licitin’. Finalment, en el document que es vota en l’assemblea general aquesta referència ha desaparegut. També es rebaixa el to reivindicatiu inicial sobre el suport a les aspiracions de sobirania de la resta del país i desapareix la referència a enfortir el lligam amb l’estat andorrà.
10. El futur de l’ANC
L’ANC és una entitat creada amb un objectiu: que Catalunya sigui independent. Si aquest objectiu s’assoleix, quin ha de ser el futur de l’entitat? És un tema de debat intern: inicialment, la proposta de full de ruta que feia el secretariat indicava que, una vegada assolida la independència, l’ANC es reuniria en assemblea per aprovar-ne la dissolució. El text que es vota avui diu: ‘Un cop proclamada la independència, l’ANC restarà amatent a les necessitats i els requeriments del nou estat català, treballant fermament per a la seva consolidació i contribuint a ser garants de la seva sobirania. Un cop consolidat el nou estat, l’ANC convocarà una assemblea general extraordinària per decidir el seu futur.’
Més informació
El full de ruta del 2017 de l’Assemblea Nacional Catalana
Font: VilaWeb.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada