dissabte, 23 de setembre del 2017

Pere Cardús: «L’intent de cop d’estat: un gol de Rajoy a la pròpia porteria i tres gols del govern»

Puigdemont i Junqueras recuperen l'avantatge l'endemà de l'assalt a les institucions i la detenció d'alts càrrecs

Dimecres hi va haver un intent de cop d’estat del govern espanyol contra la Generalitat de Catalunya. La Guàrdia Civil va assaltar departaments del govern i va detenir una quinzena d’alts càrrecs, mentre forçava el blocatge il·legal dels comptes de la tresoreria de la Generalitat. L’objectiu d’aquest cop era impedir el referèndum de Catalunya i establir un règim de por que espantés els ciutadans d’expressar-se lliurement. La reacció d’abans-d’ahir va ser la condemna dels fets i la sortida al carrer de milers i milers de persones que van ocupar els carrers propers al Departament d’Economia, a Barcelona, tot el dia fins a la matinada.

La reacció internacional, a la premsa i en alguns parlaments i governs, no va tardar a arribar. Sorpresa absoluta per la manera com el govern de Mariano Rajoy volia resoldre una qüestió política i condemna de l’atac a les institucions democràtiques catalanes. Ahir calia tornar a prendre la iniciativa –una de les característiques que han donat avantatge al moviment independentista– i així va ser. La preocupació i l’enuig per la situació difícil dels detinguts i la manera com s’havien fet les detencions i els escorcolls tenyia l’expressió dels màxims dirigents polítics i els amics i familiars dels afectats. Però el govern i la ciutadania no van permetre que l’intent de cop d’estat els paralitzés.

Des de migdia, una multitud va omplir el passeig de Lluís Companys, davant el Tribunal de Justícia de Catalunya, convocada per l’ANC i Òmnium amb la consigna de no anar-se’n fins que haguessin estat alliberats tots els detinguts del dia abans. Avançada la tarda se sabia que ja n’anaven sortint alguns, però encara passarien una nit més en mans de la Guàrdia Civil Josep Maria Jové, secretari general del Departament d’Economia, i Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda, entre més alts càrrecs. A mesura que el dia s’anava consumint, el punt de concentració popular s’omplia i acabava oferint un espectacle de color, cants, música i compromís digne de les millors pàgines de la història.

Primer gol
El govern es calçava unes botes i engaltava tres gols de categoria a l’estat espanyol i al seu intent de cop d’estat. El primer gol el marcava el president Puigdemont anunciant els col·legis electorals del referèndum amb una pàgina web on cada ciutadà pot consultar el seu punt de votació. Si ahir ja es va dir que l’1 d’octubre es votaria, avui es demostrava que tot continuava com s’havia anunciat. L’allau de visites col·lapsava la pàgina, que tardava a confirmar on trobarien una urna els que ho volien consultar.

Segon gol
El segon xut, que entrava per sota les cames de Montoro, era obra del vice-president Junqueras. Feia poques hores que el ministre d’Hisenda espanyol havia anunciat que havia aconseguit blocar la tresoreria de la Generalitat, i el govern ingressava les nòmines del setembre als funcionaris anticipadament. Si Montoro pretenia espantar i fer xantatge als treballadors públics de la Generalitat, Junqueras s’avançava i demostrava que encara controlava la capacitat dels pagaments del govern i que ningú no havia de patir pel sou.

Tercer gol
Finalment, el tercer gol arribava amb una centrada de l’equip de comunicació del president, que Puigdemont rematava de cap adreçant-se als catalans amb un missatge televisat: ‘L’1-O es farà el referèndum, tenim plans de contingència previstos per a garantir-lo.’ I afegia: ‘El president Mariano Rajoy ha creuat aquesta setmana moltes línies vermelles perquè hàgim de contemplar-les amb indolència.’ L’impacte del discurs es deixava veure ràpidament a les xarxes i entre la gent concentrada davant del TSJC, que esclatava amb crits de ‘president, president…’ que s’acabaven mesclant amb els de ‘votarem, votarem…’

A la pròpia porteria
Una nota de l’agència d’abast internacional Reuters que informava de la preocupació de Merkel i més dirigents europeus per la deriva autoritària de Rajoy semblava rematar el partit en el temps de descompte. La jugada no havia sortit bé a Rajoy, que tan sols havia aconseguit que l’univers dels comuns i de Podem fes un pas més en defensa del referèndum de l’1 d’octubre. Els dirigents d’aquestes formacions es pronunciaven amb més contundència i claredat que mai dalt de l’escenari de Lluís Companys, entre els aplaudiments de la gent.

L’ofensiva autoritària i repressiva del govern espanyol se saldava ahir amb tres gols de l’equip de Puigdemont, un gol a la pròpia porteria de Rajoy i algunes jugades boniques en el terreny internacional. El govern ha anunciat que té plans B, C, D i E per a fer el referèndum i això despista molt l’adversari, que es pensava que havia aconseguit lesionar els millors jugadors de l’equip contrari.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada