dimarts, 19 de setembre del 2017

Germà Capdevila: «L'erosió»

«El marc constitucional va ser destruït amb la sentència de l'Estat. Ara van més enllà i directament dissolen la democràcia»

Em permeto manllevar per aquest article el títol del magnífic llibre de l'Antoni Martí Monterde, per descriure un procés que l'estat espanyol va començar a viure a partir de la sentència de l'Estatut de 2010 i que en aquestes darreres setmanes s'ha accelerat de forma vertiginosa. En veure que no podran impedir el referèndum de l'1-O, han desfermat un espiral repressiu que acabarà per carregar-se la democràcia espanyola.

El Tribunal Constitucional, amb una composició viciada, amb membres de mandat caducat i vacants no cobertes, va fer una voladura controlada del pacte constitucional de la Transició, sense preveure les conseqüències. El poble de Catalunya es va sentir majoritàriament ultratjat i va accelerar un procés embrionari sorgit de la consulta d'Arenys de Munt. La resta és història coneguda, però d'aleshores ençà Catalunya va quedar subjecta a un Estatut inconstitucional, car no va ser referendat per la voluntat dels seus ciutadans.

Aital anomalia va esquerdar perillosament la democràcia espanyola. L'Estat va desfermar un procés de recentralització de competències i va intervenir de facto l'economia catalana. Quan en virtut del dret inalienable a l'autodeterminació, el Parlament de Catalunya va bastir un nou marc normatiu i va convocar un referèndum per a l'1-O, l'Estat va decidir que per salvar la sacrosanta unitat de la pàtria detonaria directament la democràcia.

El dret a l'acció política, el lliure debat parlamentari, la llibertat d'expressió, la llibertat de reunió, la llibertat de premsa, la llibertat d'informació o la privacitat de les comunicacions, són alguns dels drets que s'han suprimit o s'han vist seriosament restringits en els darrers dies a Catalunya. Tot s'hi val per impedir que els catalans votin l'1-O. Les imatges d'efectius de cossos militaritzats entrant a les redaccions dels mitjans, les amenaces i les coaccions judicials i policials demostren que la democràcia ha deixat d'existir a l'estat espanyol.

Un fiscal general reprovat per la majoria absoluta del Congrés per la seva vinculació directa amb el poder polític, és l'encarregat de dirigir la repressió i la supressió de la democràcia a Catalunya. Una repressió selectiva que només persegueix els que defensen el dret a votar l'1-O. Els mitjans que han publicat anuncis sobre el referèndum han rebut requeriments judicials per deixar de fer-ho. Tanmateix hem vist aquest diumenge que es poden publicar anuncis a doble pàgina sobre el referèndum sense que la Fiscalia no s'immuti, sempre que siguin de signe contrari a l'autodeterminació.

Amb l'excusa del referèndum, l'Estat ha decidit seguir l'exemple de la Turquia d'Erdogan, l'Hongria d'Orban o la Polònia de Kaczyński. Estats on la democràcia s'ha buidat de contingut i és ja només la façana de règims repressius, antidemocràtics i populistes. Si Catalunya vol escapar d'aquest present ombrívol, ha d'arribar com sigui a l'1-O i ha d'exercir el seu dret a l'autodeterminació. És l'única possibilitat que té de salvar la democràcia i la llibertat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada