dissabte, 23 de setembre del 2017

Antón Losada: «La fal·làcia legalista»

Ho has fet una altra vegada, Mariano. Ens hem de rendir davant de la teva mestria. Has aconseguit convertir un dilema polític en un sumari penal. Has tornat a demostrar que conserves intacta la teva habilitat més destacada: aquesta capacitat per transferir els teus problemes als altres i estalviar-te els costos de resoldre'ls.

La demanda política de reconeixement nacional i més autogovern que arribava des de Catalunya només suposava un problema per al PP i el discurs unitarista sobre el qual s'ha armat la unitat de la dreta. Lluny d'afrontar el seu problema i preparar-se per a una inevitable reforma constitucional i la fallida que podia suposar en el partit, Mariano Rajoy i els seus van decidir convertir Catalunya en un problema per a tots els altres, replicant l'estratègia d'acorralament practicada al seu dia per José María Aznar contra el nacionalisme basc i el mític Pla Ibarretxe.

La voluntat de votar en referèndum el seu futur, aclaparadorament majoritària entre els catalans, suposava una demanda política que Rajoy tampoc no podia gestionar sense obrir profundes ferides en el seu partit. L'únic que Mariano Rajoy no pot fer a Catalunya és precisament allò que tots els altres li demanen que faci: parlar de política. I el cert és que ho ha aconseguit. Ha convertit un assumpte polític en un judici penal i tots sense excepció han caigut en la trampa.

La comoditat de Rajoy en la seva posició resulta evident: només parla de la llei, no farà política fins que es compleixi la llei i només es parlarà de política dins dels límits de la llei; i per a tota la resta, que se n'ocupin els jutges i la Guàrdia Civil. Qui havia d'estar donant explicacions per la seva incapacitat per resoldre un assumpte polític s'ha col·locat en la posició d'exigir responsabilitats polítiques, fins i tot legals, a tots els altres, sense haver de donar-lo a ell mateix ni una sola explicació més enllà dels llocs comuns sobre el compliment de les lleis.

Amb el suport entusiasta de Ciutadans i els complexos del PSOE, incapaç de defensar amb fermesa un discurs federal i plurinacional, Rajoy ha aconseguit que l'estratègia del PP, decidida i executada en solitari pel PP contra tots els altres, s'hagi convertit en l'estratègia de l'Estat. Tot el discurs legalista es basa en una fal·làcia: es diu que s'actua en defensa de la legalitat, quan la realitat és que el PP està utilitzant els recursos i poders de l'Estat per validar la seva estratègia i el seu discurs respecte a Espanya i Catalunya.

Hi havia i hi ha eines en la legalitat vigent per haver buscat solucions abans d'arribar fins aquí, van ser Rajoy i el PP els qui van convertir el no a tot en una política i en una arma llancívola. Hi havia i hi ha moltes maneres de defensar i restaurar la legalitat, no només la via penal; que la resposta sigui exclusivament penal atén una decisió política adoptada pel govern Rajoy. Que no es pot fer política fins que no es desconvoqui o passi l'1-O respon a una altra fal·làcia que el PP desmenteix cada dia amb l'ús descaradament partidista que aplica a tot el que succeeix a Catalunya. A l'estat de dret no el fan fort el dret penal o la Guàrdia Civil, el fa fort la seva capacitat per atendre les demandes dels seus ciutadans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada