Fa unes setmanes escrivia que perquè hi hagués referèndum abans se n’havia de parlar; i com més, millor. Probablement aquells dies no es parlava prou de referèndum. Avui, de referèndum se’n parla cada dia i molt. Si avui preguntéssim a la població “creus que es farà finalment el referèndum?” les respostes afirmatives serien cada dia més altes.
Hi ha data, hi ha pregunta i també el compromís de què en pocs dies s’expliqui els detalls de l’organització, la logística i les garanties.
Hi ha mobilització social, en poc més d’una setmana les entitats sobiranistes rebenten altra vegada Montjuïc i amb Pep Guardiola internacionalitzen el missatge en el tema que els és més favorable pels temps que corren: l’enorme dèficit democràtic de l’Estat.
Hi ha domassos de colors amb el "sí" que es van multiplicant dia a dia pels balcons dels barris i les viles. I aniran a més: les coloraines agraden.
Hi ha un Estat que centra els esforços en que la Generalitat no compri les urnes. Ni en els somnis més humits, els independentistes podien imaginar que l’Estat picaria contra les urnes, símbol de la democràcia aquí i arreu. Es pot anar repetint que això és un cop d’estat però el relat que s’imposa dia rere dia és que referèndum és democràcia.
Així es desprèn de la primera enquesta publicada sobre el referèndum, després de que fos anunciada data i pregunta. Per una banda, l’enquesta assenyala que una part important del "no" anirà a votar encara que el referèndum no estigui pactat amb l’Estat, desoint les directrius dels partits espanyolistes. És molt rellevant com gran part de l’electorat socialista aniria a votar, tot i que els seus dirigents actuals no volen cap referèndum per la independència, tampoc pactat. Tot fa pensar que la voluntat de fer efectiu el resultat per part del govern de la Generalitat, sigui quina sigui la participació, és el que precisament, acabarà empenyent cap una alta participació. Igual que el 27-S, si hi ha la percepció que el resultat serà vinculant, la ciutadania del "sí" i del "no" anirà a votar.
Però probablement la dada més rellevant de l’enquesta és que una actuació repressiva de l’Estat contra els organitzadors del referèndum tindria a Catalunya un suport molt i molt minoritari. A l’hora de preguntar si s’està a favor de penalitzar els diputats o d’impedir la votació per la força, el percentatge de suport baixa moltíssim. Només una part de l’electorat de C’s i PP estaria disposat a avalar-ho.
Això deixa l’Estat en una situació molt complicada ja que si davant la voluntat del govern català d’anar a totes, calgués apretar l’accelerador de la repressió, l’Estat hauria de fer actuacions, que si bé a Espanya podrien ser compreses per una part de l’electorat, a Catalunya quedaran fora de tot sentit comú, consolidant a ulls d’una immensa part de la població, que l’Estat és, efectivament, autoritari.
Font: NacioDigital.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada