dijous, 29 de juny del 2017

Germà Capdevila: «Benvinguts al referèndum»

«L'opció d'impedir físicament la convocatòria de l'1 d'octubre s'esvaeix per a l'Estat, que jugarà a fons la carta de la por»

Fins fa no gaires setmanes, la tesi dominant a Madrid era que el referèndum no se celebraria, perquè l'Estat n'impediria la celebració amb repressió judicial i amenaces d'inhabilitacions. La coacció policial es descartava perquè a la capital del Regne tothom donava per fet que davant les resolucions dels tribunals i els procediments penals els dirigents catalans abandonarien el projecte.

Tanmateix, el govern català i la majoria parlamentària que el sustenten continuen amb el rumb fixat cap al referèndum, ara amb data i pregunta. El front internacional ha rebut una empenta contundent amb l'editorial del New York Times que fa una crida directa i concreta a l'Estat espanyol per tal que permeti que l'1 d'octubre els catalans votin.

Comencen a escoltar-se veus autoritzades de l'unionisme que ja parlen de l'1 d'octubre com un fet que succeirà. Cada dia que passa, el pes d'una repressió directa contra una votació i una eventual segrest d'urnes es fa més i més gran per a Madrid, a escala interna i –sobretot– a nivell internacional. Per això veurem un gir en l'estratègia unionista.

L'Estat jugarà a fons la carta de la por i augmentarà el to de les amenaces a polítics, funcionaris, policies, empreses subministradores i voluntaris. N'escoltarem de l'alçada d'un campanar, i caldrà que tot l'espectre de l'independentisme mantingui la calma i fes com si sentís ploure. Amenaçaran amb accions que no poden realitzar.

L'estratègia de l'Estat passarà per intentar treure tota la càrrega política al referèndum de l'1 d'octubre. Diran que és una gran protesta, una mobilització, una costellada o una performance de l'independentisme. Tot dependrà, aleshores, del grau de participació, que serà el que en validarà el resultat. L'1-O no serà un 9-N, perquè el govern s'ha compromès a aplicar-ne el resultat. Si l'independentisme aconsegueix superar l'estratègia de la por i les amenaces, podrà concentrar-se a aconseguir una participació suficient per esvair qualsevol dubte sobre la voluntat dels catalans. Aquesta és la clau de volta de l'1-O.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada