dimecres, 21 de juny del 2017

Miquel Riera: «El PSOE fa riure (molt)»

Espanya és un estat plurinacional, però la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol, diu ara el PSOE, en una declaració que, francament, fa riure. Un professor de Burgos que vaig tenir fa anys ho definiria com una perogrullada, és a dir una cosa absurda, simple i innecessària.Perogrullada és una expressió castellana que s’escau molt bé a l’última bajanada d’un PSOE que és incapaç de mirar més enllà, ancorat com està des de fa anys en un espanyolisme centralista, gairebé tronat i similar al del PP, malgrat que, sovint, ens vulguin fer creure tot el contrari. El PSC, d’altra banda, ha renunciat del tot a qualsevol aspiració catalanista, més enllà del que està definit ara mateix en l’estatus constitucional, també malgrat el que ens vulguin fer creure els seus dirigents. Qui l’ha vist i que el veu, al PSC, confiat de nou ara a un Pedro Sánchez que tan aviat s’embolica amb una monumental bandera espanyola com accepta que Catalunya és una nació, que tan aviat aixeca el puny mentre canta La internacional i es referma d’esquerres com pacta amb els neodretans de Ciudadanos.

Senyors del PSOE, com sap qualsevol estudiant de primer de ciències polítiques, que Espanya sigui un estat plurinacional però que la sobirania no resideixi en cadascuna de les seves nacions, no pot ser. O hi ha una sola nació que és Espanya –això és el que més agrada, em temo– i el poble espanyol en té la sobirania, o les diferents nacions que ara mateix formen l’Estat espanyol tenen cadascuna d’elles la seva sobirania.

El problema per a vostès és que si Catalunya és una nació i sobirania pròpia té, per tant, dret a decidir el seu futur. A autodeterminar-se, aquest verb que tanta por els fa. Per això li van passar el ribot a l’Estatut fa anys i per això molts dels barons del seu partit i les seves velles glòries alcen el crit al cel cada cop que algú de vostès s’atreveix a anar una mica més enllà. Si fins i tot gairebé ni aproven aquesta bajanada política que van aprovar diumenge!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada