dijous, 24 de setembre del 2015

Vicent Partal: «Menteixen»

Intenten fer-nos por afirmant que els catalans quedaríem fora d'Europa amb la independència. És mentida. Quan algú els ho torne a dir, simplement pregunten en aplicació de quin article dels tractats europeus passarà això. I veuran que no poden respondre.

Si els volen posar nerviosos poden ser més precisos encara. Jo, a un interlocutor d'aquests que vol fer por, li diria que en la relació entre Catalunya i Europa hi poden haver diferents situacions i li explicaria els articles que les regeixen. Demostrant que l'única situació on no hi ha cap llei europea aplicable seria aquesta hipotètica expulsió de Catalunya.

Catalunya ara, com a part d'Espanya, és dins la UE. I si estàs dins no hi ha cap manera automàtica d'estar fora al mateix temps. Un país tercer, que nosaltres ni ho som ni ho podem ser perquè ja estem dins, té, però, un procediment conegut d'adhesió. Un procediment basat en els criteris de Copenhaguen que Catalunya, pel fet d'estar dins, ja compleix. Hi ha legislació sobre això? Completa, clara i contundent.

Si ja estem dins, doncs, l'única manera d'estar fora és o bé perquè nosaltres marxem voluntàriament o bé perquè ens expulsen. Tornem a la llei. Hi ha el procediment de retirada, perfectament establert en els tres punts de l'article 50 dels tractats. El mecanisme de nou és complet, clar i contundent.

I aleshores arribem a la pregunta clau: quin mecanisme complet, clar i contundent val per a expulsar Catalunya? Segons els unionistes, és evident que ens expulsarien, però no contesten mai a la pregunta: basant-se en quin article, basant-se en quina llei? Per entrar hi ha els criteris de Copenhaguen, per a pactar l'eixida hi ha l'article 50, però per a ser expulsats quin article hi ha?

Saben la resposta? Cap ni un. Es limiten a mentir i a intentar fer-nos por amb un fantasma que no existeix. Diumenge voten tranquils.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada