dimarts, 15 de setembre del 2015

Oriol Junqueras: «Cap ciutadà haurà de renunciar a ser espanyol»

“Aquest procés es fa per guanyar drets i no per perdre'n”

“Estic convençut que obtindrem un gran resultat i que hi haurà una majoria independentista”


“Mai estarem fora de la Unió Europea. Podem estar molt i molt tranquils”


Oriol Junqueras es presenta en aquestes eleccions com a número 5 de Junts pel Sí, una llista entre CDC, ERC i les entitats sobiranistes que mesos enrere semblava una quimera.

Vostè va ser eurodiputat i coneix molt bé la realitat d'Europa. Catalunya tindrà prou suports internacionals si és independent? Dimecres, per exemple, una delegació catalana va explicar el procés a congressistes nord-americans.
Hem de ser molt discrets en l'àmbit de la política internacional, perquè els interlocutors ho exigeixen. Però també s'ha de reconèixer que des de fa temps s'està fent molta feina i estic convençut que està donant molt bons resultats. La prova d'això és que no hi ha cap declaració de dirigents internacionals que posi en qüestió el dret dels catalans a decidir el seu futur.

Hi ha qui assegura que Catalunya pot quedar fora de la Unió Europea.
No hi ha cap tractat, ni cap directiva ni cap article per remot que sigui que digui que un territori que exerceixi el seu dret a decidir democràticament quedi fora de la Unió Europea. Si ho digués en algun lloc, ens ho haurien ensenyat. Poden fer totes les declaracions que vulguin, però no hi ha cap text que ho sustenti. Podem estar molt i molt tranquils.

Però just quan es proclami la independència estarem fora de la UE i després hi tornarem a entrar? Hi haurà algun parèntesi?
No. Cap ni un. Mai n'estarem fora, perquè ja som membres de la Unió Europea i no hi ha cap mecanisme d'exclusió.

Una de les crítiques que es fan als independentistes és que sempre canten les excel·lències del procés i mai els problemes que hi haurà.
Una Catalunya independent haurà d'afrontar reptes i qüestions molt greus que ens interpel·laran com ho fan a Alemanya, Itàlia i Holanda. Per tant, és evident que la independència no és una vareta màgica que resol tots els problemes que tenim, però també és inqüestionable que ens dotarem d'una caixa d'eines, uns instruments i uns recursos que ens ajudaran a afrontar aquests reptes amb millors condicions. La independència també resoldrà algunes qüestions de manera automàtica, com la dignitat. El tractament indigne de què som objecte per part dels responsables polítics espanyols deixarà d'existir. Nosaltres serem responsables dels èxits i dels desencerts de les nostres decisions i també serem els que posarem o traurem governs.

Hi ha molts ciutadans que votarien a favor de la independència, però no volen deixar de ser espanyols. Com els convenceria?
És evident que a Catalunya hi ha una gran majoria de ciutadans que tenen uns vincles molt forts amb Espanya, que deriven del lloc de naixement, la llengua o els referents familiars. Però aquests vincles identitaris amb Espanya són perfectament compatibles amb el fet d'arribar al convenciment que els convé ser ciutadans d'una nova república per resoldre millor els seus problemes. Quina ha de ser, doncs, la nostra actitud? Oferir la nacionalitat de la nova república a tothom que la vulgui, el màxim respecte a aquells que no la vulguin i també la màxima consideració als que vulguin la doble nacionalitat. Aquest procés es fa per guanyar drets i no per perdre'n cap dels que ja tenim adquirits i, per tant, els ciutadans no hauran de renunciar ni a les seves tradicions, ni llengües, ni creences ni a ser espanyol. No només sóc partidari de la doble nacionalitat, sinó també del ple reconeixement de l'ús de la llengua espanyola com a instrument de relació entre els ciutadans que la tinguin d'ús habitual i les administracions.

I les altres llengües? Es potenciaran?
La voluntat és fer un model educatiu que vagi més enllà del ple coneixement del català, de l'espanyol i també de l'anglès. Per exemple, a Sant Vicenç treballem perquè algunes de les nostres escoles introdueixin el xinès o l'àrab, i a Catalunya també volem construir un model més integrador i relacionat amb el món que respongui a les necessitats de la gent, hagin nascut on hagin nascut. Aquestes llengües són d'una gran potència comunicativa i és més fàcil que el nostre país tingui una economia competitiva en la mesura que els futurs inversors o turistes puguin relacionar-se amb un ciutadà que parla català, castellà i anglès i a qui hem garantit l'alfabetització en la llengua materna, sigui el xinès, l'àrab o l'urdú.

En aquest àmbit, què li semblen les paraules de Pablo Iglesias, que va apel·lar a les famílies d'immigrants que van venir a Catalunya a votar contra Mas.
Està a anys llum de la realitat catalana. La nostra societat s'ha definit com una societat no composta per aquells que tenen un determinat lloc de naixement, sinó per aquells que volen tenir una voluntat de vida en comú. Una prova d'això és el paper que ha tingut gent nascuda fora de Catalunya com Paco Candel i Cipriano García, que va impulsar que les naixents Comissions Obreres de Catalunya es diguessin Comissió Obrera Nacional de Catalunya. O l'exemple de la immersió lingüística que neix en llocs com Sant Vicenç dels Horts o Santa Coloma de Gramenet, on la majoria de la població no té el català com a llengua familiar.

En divuit mesos serem independents?
Estic convençut que ho podem ser abans i tot. La nostra obligació és portar la independència a aquest país al més aviat possible.

Parlem de Junts pel Sí. Si fa sis mesos li hagués dit que ERC aniria en una llista amb CDC m'hauria titllat de boig?
L'actual candidatura incorpora molta gent, i això fa que sigui molt transversal i la fa molt atractiva.

Però què ha canviat perquè vostè hagi passat de defensar tres llistes com la millor opció a concórrer en una de sola o dues comptant la CUP?
Des d'un punt de vista sociològic, la fórmula de les tres llistes era la que més sumava, però també és cert que no tot depenia de nosaltres i al mateix temps havíem de blindar que hi hagués eleccions el 27 de setembre i ho hem fet. I ho hem fet d'una manera tan transversal que ens permet tenir expectatives de guanyar aquestes eleccions i d'aconseguir la independència.

Seria un fracàs si Junts pel Sí no aconseguís la majoria absoluta?
Estic segur que obtindrem un gran resultat i que hi haurà una majoria independentista.

Majoria en vots i en escons? O n'hi ha prou només amb escons?
Les eleccions parlamentàries es guanyen per majories d'escons. Si es tractés d'un referèndum, la majoria seria per vots, però cada elecció té les seves pròpies regles.

Entén que algunes formacions rivals vulguin convertir la campanya en un tots contra Mas?
Jo entenc que la campanya gira al voltant de si assolirem la independència o no.

Aquests partits ja qualifiquen la seva candidatura com la de “Junts pel 3%”. Què n'opina?
La corrupció és un tema extraordinàriament preocupant des d'un punt de vista ètic, polític i econòmic, i estem tots obligats a lluitar-hi en contra. Malauradament, sembla que és un mal que afecta determinats partits polítics, i d'altres, afortunadament, no. I, per tant, nosaltres més que ningú podem dir que estem en contra dels corruptes, dels corruptors i d'aquells que només volen perseguir la corrupció quan això els afavoreix.

Però el seu soci de llista, CDC, està sota aquesta ombra.
La sospita de la corrupció, l'ombra de la corrupció i la corrupció certa són grans mals i certament no tots estem en les mateixes coincidències.

Està satisfet amb les explicacions que ha donat Convergència sobre els escorcolls a la seva seu i a la CatDem?
El que és rellevant és que tothom expliqui tot allò que pugui explicar i, al final, a qui correspon jutjar-lo és al jutge.

Hi veu una mà negra de l'Estat en aquestes operacions judicials?
Sembla legítim creure i explicar que quan els casos de corrupció es persegueixen sempre en períodes electorals es genera el convenciment que hi ha qui està interessat a perseguir la corrupció només quan li convé i no sempre. La corrupció s'hauria de perseguir sempre i jutjar-se com més aviat millor.

Ja han parlat amb CDC sobre com serà el govern de concentració i qui en formarà part?
Estem fent el que tocaria fer. D'entrada, guanyar les eleccions amb el millor resultat possible, i la resta es farà en el moment que pertoqui.

Es veu de vicepresident o president del Parlament?
És irrellevant el càrrec que jo ocupi. El que és rellevant és la independència.

Les amenaces de l'Estat poden espantar la gent?
No em sorprèn cap declaració dels ministres espanyols. El més important és la nostra actitud i fermesa per afrontar aquesta situació. L'element més decisiu d'aquest projecte som nosaltres. Que els altres intentaran ridiculitzar-ho i amenaçar-ho, ho dono per descomptat.

Però considera que l'exèrcit pot actuar contra Catalunya?
És un escenari absolutament impossible, perquè el govern espanyol no ho podria assumir en el context d'aquesta Europa democràtica del segle XXI. Això no passarà mai.

La fórmula de Junts pel Sí es repetirà en les eleccions espanyoles?
Ara tenim el compromís del 27-S i tota la nostra atenció està centrada en aquestes eleccions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada