dimecres, 2 de setembre del 2015

Lluís Bou: «Degeneració democràtica a Espanya»

"La reforma exprés del Tribunal Constitucional que pretén el PP és convertir-lo en una mena de Tribunal d'Ordre Públic (TOP) contra el procés sobiranista"

Espanya pateix una alarmant degeneració democràtica. Aquesta setmana de retorn de vacances està sent dramàtica. A la confusió entre el poder polític i el judicial ja habitual en totes les campanyes electorals, s'hi ha sumat la intenció del PP de fer una reforma exprés del Tribunal Constitucional per convertir-lo en una mena de Tribunal d'Ordre Públic (TOP) contra el procés sobiranista.

La previsible reforma del TC és un atac frontal a la democràcia, impropi d'un Estat de la UE. La denominada llei anti-Mas és una reforma 'ad hominem', amb un destinarari personalitzat, una absoluta aberració jurídica com sap qualsevol jurista. No sé pas en què estan pensant els advocats de l'Estat espanyols.

Però a més la llei anti-Mas és un intent barroer de transformar el Constitucional, que en teoria és un àrbitre, en un organisme jurídic que posi sancions i multes. El govern espanyol d'aquesta manera podrà actuar amb més impunitat contra el procés sobiranista, perquè el TC, com tothom sap, és un tribunal especialment polititzat. De valorar lleis, ara passarà a dictaminar penalitzacions, fent un pas més cap a la dissolució de l'autonomia del poder judicial.

El retrocés democràtic que viu Espanya no té comparació en cap altre país europeu, i sembla que cap dels grans partits de Madrid es vegi amb prou esma com per frenar-ho. L'Estat espanyol posa de manifest que no només no és capaç de regenerar-se, sinó que cada dia fa una passa enrere cap a les tenebres. La deriva comença a ser claustrofòbica.

L'executiu espanyol està espantat perquè veu que està a punt de perdre la partida que ha forçat amb Catalunya i, en comptes de reaccionar de forma democràtica com van fer els anglesos amb Escòcia, s'està enrocant en el seu passat més obscur. Cap partit català hauria de ser còmplice d'aquesta degeneració política, tots n'haurien de fugir, ni que fos per defensar la democràcia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada