dimecres, 2 de setembre del 2015

Gabriel Rufián: «El procés supera orígens o llengües»

POSICIÓ: “Defenso la independència en castellà per contrarestar el discurs de l'unionisme”
27-s: “La revolució es diu autodeterminació i no Podemos”

Gabriel Rufián, juntament amb Eduardo Reyes, s'ha convertit en una de les cares més visibles de Súmate, l'associació d'independentistes castellanoparlants.

Gabriel Rufián ha estat sempre independentista?
Els meus pares es van conèixer en un míting de Bandera Roja i a casa sempre hem tingut un sentit crític i d'esquerres a favor del dret a l'autodeterminació sempre que sigui per vies democràtiques. No hi va haver, per tant, un dia en què vaig fer un clic i vaig ser independentista. Sempre defensaria la independència o el dret a ser de qualsevol poble. No entenc que hi hagi gent que doni suport a l'autodeterminació de Palestina i no a la de Catalunya. Qualsevol persona d'esquerres ha de defensar que la gent sigui el que vulgui ser, on vulgui ser i com vulgui ser.

Per què dóna suport a les candidatures del sí?
Hi ha una gran majoria de gent que no se sent espanyola i que han sortit al carrer per dir que volen ser una altra cosa. Aquest ja és un motiu enorme, i després hi ha un segon argument. Molts de nosaltres ens sentim hereus d'aquells que van perdre tant fa anys. La Transició va ser un frau i l'Estat està experimentant més que mai una regressió democràtica profunda. Per tant, l'acte de fe no és el que està passant a Catalunya, sinó esperar que l'Estat canviï, sobretot quan les enquestes diuen que pot guanyar el PP, el PSOE, que no és socialista ni obrer, o la gran esperança, Ciutadans, que tots sabem perfectament què és.

Encara hi ha gent que se sorprèn quan el sent a vostè, o a altres integrants de Súmate, defensant la independència en castellà?
Sí, però s'ha d'entendre que l'independentisme s'enfronta a una maquinària de poder enorme que, entre altres coses, diu que el castellà està perseguit a Catalunya. En el meu cas defensar la independència en castellà, xoqui més o menys, és una posició política, perquè suposa contrarestar el discurs trampós de l'unionisme més reaccionari. Tot plegat també demostra que el procés ha transcendit i ha superat qualsevol llengua, cognom, origen o bandera.

Una de les claus per guanyar el 27-S serà l'àrea metropolitana? Quin paper hi jugarà Súmate?
En part sí, però també hi ha un cert paternalisme en aquest discurs, com si a la gent del denominat cinturó roig li costés entendre més aquest procés que a algú de Vic o Igualada. Hi ha moltes persones progressistes, que abans votaven el PSC o ICV, que s'estan acostant a l'independentisme perquè veuen que la regeneració, el canvi i la revolució és aquí i ara, i es diu autodeterminació i no Podemos.

Vostè es defineix d'esquerres i independentista. Entén que hi hagi gent d'esquerres que s'hagi unit a Mas i a Junts pel Sí?
Molts venim de les lluites contra les polítiques de CiU, però ara no es tracta que guanyi un partit o un polític, sinó de guanyar un país. Això exigeix molta responsabilitat i molt pragmatisme.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada