dimarts, 26 de maig del 2015

Marta Rojals: «La 'Colauició'»

Dos dies després de les municipals, l'indepe barceloní o barcelonina s'estira al divan. L'especialista treu el bloc de notes i li demana com se li han posat, els resultats de les eleccions; que li expliqui com se sent, si tot va pel bon camí, si ha notat millora. 'L'indepe' barceloní o barcelonina, en endavant 'indepe del barcelonat', o simplement 'l'indepe', fa tres respiracions i comença.

Comença dient que servidor o servidora, ja ho sap el doctor o la doctora, és dels qui pensen que el moment propici ja va passar, i que ara toca pujar l'Everest per la cara nord. Que ja sap que no és de gaire català canviar d'opinió, i molt menys canviar-la cap a bé. En aquest punt coincideix amb l'especialista: sempre podrà tornar a la llera de la negror i l'arrossegament. El cas és que avui, després de mil enquestes i elucubracions, per fi pot llançar un grapat de vots constitucionals als de 'la majoria silenciosa'. Ha portat un paper, que llegeix a la doctora o doctor: CIU+ERC+CUP guanyen 295.707 vots a Catalunya, i PP+PSC+C's en perden 129.505. I continua amb percentatges de regidors: '75% d'independentistes, 20% de federalistes' i atenció: '5% de C's i PP'. Encara voldria llegir-li més dades —ERC esdevé el segon partit a l'àrea metropolitana—, però el doctor o la doctora s'amaga un badall a la mà. Diu que continuï, que on vol anar a parar.

Miri, l'indepe té uns amics. Amics que el 9-N van votar que sí i que sí, i que diumenge van votar 'La-Colau' per fer fora 'la dreta' del govern de Barcelona. No van votar ni Guanyem ni Podem ni Procés Constituent ni Equo ni ICV-EUiA, sinó 'La-Colau', així tot seguit: el nom de la marca guanyadora. Qui votaràs? 'La-Colau'. Qui vols que guanyi?: 'La-Colau'. No calia saber el nom de la 'Colauició', ai, la coalició, perquè la papereta ja tenia impresa la foto de la seua alcaldable. 'L'indepe' fa un incís i ho aprofita per demanar si una papereta amb la foto de David Fernàndez i impulsada des d'un espai mediàtic prestat —com 'La-Colau' ha utilitzat legalment el d'Iniciativa— hauria tingut una sort comparable. Quines coses de demanar-se, doctora o doctor. 'La-Colau', la coneix tothom: els qui són de carrer i els qui són de sofà, els qui saben què és Can Vies i els qui no, els qui miren els debats del parlament i els qui no.

Passa que 'l'indepe', doctor o doctora, tot ho veu en clau de procés, o de 'prucés', com diuen els C's o SCC quan volen escriure-ho en català. 'L'indepe', si perdia Barcelona, ho veia tot negre. Però, assumits els resultats, de cop i volta, se li ha obert una esperança. Recita les declaracions de Colau fent veu de rapsoda: 'Catalunya és una nació i ha de poder decidir lliurement la seva relació amb l'estat espanyol', i a continuació s'incorpora al divan: ja que hem perdut Barcelona, diu, ja que hem de pujar l'Everest per la cara nord, diu també, el sector 'tribunero' no hauria de menystenir l'esglaó que ha posat Colau. 'L'indepe' n'ha fet una foto, d'aquest l'esglaó, i la porta al mòbil: miri, doctora o doctor. L'especialista hi fa una escombrada: 'Catalunya-nació-decidir-lliurement-estat espanyol'. Estan d'acord que ha quedat molt natural.

Però, és clar, les paraules se les emporta la guàrdia urbana, i ara és quan l''indepe' somriu: posats a pujar l'Everest per la banda difícil, per la lenta, per la d'esgarrapar pedra, que governi la Colauició és una oportunitat per a l'independentisme: u) perquè voldran fer el gir social promès, amb la qual cosa hi guanyarà tot el barcelonat; i dos) perquè quan es disposin a fer-ho, s'adonaran que necessitem els recursos d'un estat, amb la qual cosa hi guanyarem tots. Per als qui dubten que la independència és un projecte social, doctora o doctor, governar els resultarà més pedagògic que mil 'indepes' convençuts predicant! En aquest punt, la doctora o doctor aixeca una cella, mira l'hora i diu que per avui han acabat.

Evidentment, que 'l'indepe del barcelonat' se sap la dita 'un català, una opinió'. És justament per això que va a l'especialista, per no parar boja, o per no parar boig. Mentre apunta la pròxima sessió a l'agenda, el doctor o doctora li recorda que pot deixar de desdoblar el gènere, que ja han passat les eleccions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada