divendres, 8 de maig del 2015

L'enquesta del CIS parla clar: la via unilateral és l'única per a la independència

És un engany a la ciutadania catalana intentar alimentar l'esperança que en la propera legislatura, l'Estat potser cedeix i s'obre a acordar un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. No és cap novetat, però el baròmetre del CIS publicat aquest dijous ho confirma. El PP aguanta els últims casos de corrupció (tot i que l'enquesta és d'abans de l'escàndol Rato) i només baixa dos punts respecte a l'últim baròmetre fins al 25,6%, el PSOE es recupera i li trepitja els talons amb un 24,3%, i Ciudadanos experimenta un ascens meteòric en tres mesos i ja té un 13,8% de suports, mentre que UPyD naufraga amb un 1,9%. Tot plegat dóna dos terços de la intenció de vot a partits rancis anti-referèndum.

A més, segons el CIS un 68% dels espanyols voldria que els territoris de l'Estat tinguessin igual o menys autonomia que ara. Destaca el 20% d'enquestats que voldrien eliminar les comunitats autònomes. Una tornada als temps franquistes, vaja. El percentatge coincideix gairebé exactament amb la intenció de vot de C's, PP, PSOE i UPyD. És mostra de l'harmonia del poble espanyol i els partits en com a mínim una cosa: impedir més descentralització i sobretot allunyar la possibilitat d'independència. Només un 10% dels enquestats acceptaria donar la possibilitat a les comunitats autònomes de declarar-se independents. Quants d'aquests no són ni catalans, de la resta dels Països Catalans, Euskadi o Galícia? Potser cap.

A banda del CIS, aquest dijous ha deixat una altra raó per dir que la via unilateral és única. Podemos, que per cert ha baixat en picat fins al 16,5% a l'enquesta, no és tampoc la garantia d'un plebiscit sobre la plena sobirania catalana, tal com alguns creuen. En una entrevista a RAC1, Iglesias ha jugat a ser un polític de la casta: parlar molt per no dir res. Fer veure que tot canviarà, quan la intenció és no tocar res. El líder de Podemos ha tirat pilotes fora davant la possibilitat d'autoritzar un referèndum a Catalunya. Ha dit que el govern d'Espanya no ho pot fer, perquè abans s'hauria de modificar la Constitució. Així s'empassa, de cap a peus, el discurs del Partit Popular.

És això la revolució espanyola? A més, Iglesias també s'ha escapat de l'escomesa quan se li ha preguntat per la unitat del català. Després de molta palla en la resposta, ha estat incapaç de dir si el català i el valencià són el mateix o no. Ni el ja minso 16,5% que el CIS dóna a Podemos -que registrava un 23,9% fa tres mesos- és senyal de cap revolució.

Així doncs, de veritat hem de tornar a encarar una legislatura completa per intentar l'acord amb l'Estat? No ens enganyem, després del 2015 Espanya no haurà canviat tant. L'única revolució que prevaldrà serà la catalana, si el poble així ho decideix.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada