dimecres, 20 de maig del 2015

L’eina amb què Ciudadanos sembra l’odi contra el català

Les famílies que demanen el castellà a les escoles, teledirigides pel partit d’Albert Rivera a través de l’entitat Assemblea per una Escola Bilingüe

Que la reivindicació per acabar amb la immersió lingüística és una creació de Ciudadanos, més que de la societat civil, és quelcom que molta gent subscriu. Ara bé, que estigui directament darrere de les poques famílies que demanen l’escola també en castellà ja és més difícil de provar. Tanmateix, tots els indicis apunten que el partit d’Albert Rivera teledirigeix les famílies denunciants mitjançant l’entitat Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB). L’objectiu de Ciudadanos de “retornar el català a la situació d’abans de 1978”, tal com va destapar el directe!cat fa tres mesos, necessita eines, i l’AEB és una d’elles.

'Factoria Ciudadanos'

L’Assemblea per una Escola Bilingüe neix l’estiu de 2013 amb un focus a Sant Cugat del Vallès com un moviment de pares que defensen l’ensenyament també en castellà i que donen suport a les famílies que volen denunciar la Generalitat. Sembla una iniciativa de la ‘societat civil’, però darrere hi ha la figura de José Domingo, sorgit de la factoria de Ciudadanos i que va fundar el 2009 l’entitat Impulso Ciudadano, una mena de ‘lobby’ unionista que fa la feina fosca al partit.

El número 4 de C's a Sant Cugat, implicat

Un dels responsables de l’AEB a Sant Cugat és Roberto Torrecilla, que no és un ‘simple’ pare sense cap vinculació, sinó és el número 4 de C’s a les municipals al poble vallesà i membre actiu de Societat Civil Catalana. De fet, cinc de les sis famílies que van rebre l’aval del TSJC per tenir el 25% de l’ensenyament dels fills en castellà són de Sant Cugat. L’activitat de Domingo, Torrecilla i Ciudadanos ha donat fruits per convèncer pares a fer el pas.

La cara visible de l'AEB, també barrejada amb C's

Després de l’embrió a Sant Cugat, el 2014 neixen quatre branques més de l’AEB. La de L’Hospitalet de Llobregat és la més rellevant, perquè compta amb Ana Losada, que passa a ser la presidenta de l’AEB Catalunya, és a dir la coordinadora de tots els focus. No té vinculacions visibles amb C’s, però el 7 d’octubre de 2014 forma part d’una comitiva d’un acte que organitza el partit de Rivera –juntament amb UPyD- a Brussel·les. Joan Carles Girauta, Francesc de Carreras, Mercè Villarrubias i també la màxima dirigent de l’AEB, són els ponents de l’acte.

Losada s’ha convertit en la cara visible de l’entitat, amb aparicions als mitjans com TV3, on va participar a un debat del programa Els Matins la setmana passada. Les intervencions eren factoria C’s i, a més, feia aquells bruscos canvis de llengua en les intervencions que va posar de moda Albert Rivera. D’altra banda, Losada fa difusió de Societat Civil Catalana amb molta freqüència via Twitter, perquè n’és membre, però també ho fa de Ciudadanos.

El PP també vol posar-hi cullerada

Una altra de les sucursals de l’AEB és a Castelldefels, impulsada també per José Domingo, sense que se’n conegui cap altra cara visible. D’altra banda, el PP també ha intentat guanyar pes a l’Assemblea per una Escola Bilingüe, amb una branca a El Prat de Llobregat, coordinada pel membre de les Noves Generacions populars Albert Piñol. També compta amb un focus a Tona (Osona), coordinat per Francisco Rivas, que és a la vegada candidat del PP a l’alcaldia del poble. També està vinculat amb aquesta branca Miguel Bosch, el personatge que va fer la salutació feixista al Parlament al crit de “¡Viva España!” l’octubre passat. Francisco Rivas l’acompanyava aquell dia a la cambra catalana.

Els nexes entre Convivencia Cívica Catalana i C's, de nou al descobert

A banda d’aquests focus, el TSJC també atorgava el 25% en castellà a una família de Mataró, tot i que no hi ha cap AEB implantada a la ciutat. El pare dels dos alumnes denunciants, Agustín Fernández, va declarar que l’entitat Convivencia Cívica Catalana li va donar tota la cobertura legal per tirar endavant la iniciativa. L’entitat està encapçalada per l’ultra Francisco Caja, un estret aliat d’Albert Rivera per “retornar el català a la situació d’abans de 1978”, tal com va destapar el Directe!cat fa tres mesos mitjançant la filtració d’un e-mail de Caja a Rivera. Ciudadanos intenta crear la discòrdia i la divisió a l’escola catalana per via judicial, però el poble no està responent. José Domingo va dir fa un any que esperava acabar el 2014 amb 50 branques de l’AEB i, a data d’avui, només n’hi ha cinc. Un fracàs en tota regla.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada