dimecres, 13 de maig del 2015

Vicent Partal: «Dinamarca trenca el mur espanyol»

El parlament de Dinamarca va debatre ahir sobre el dret d'autodeterminació dels catalans. El govern i vuit dels nou partits presents al parlament van fixar l'opinió sobre tot això que passa a Catalunya i van acordar de redactar un text que romandrà per a la història. Per primera vegada, un govern de la Unió Europa no solament no invoca el famós 'afer intern', sinó que demana que, pel que fa a la independència de Catalunya, sense ambigüitat, negocien democràticament i pacífica Catalunya i Espanya. Dinamarca, doncs, ahir va ser capaç de trencar el mur diplomàtic espanyol i va canviar el debat sobre Catalunya, convertint-lo definitivament en un afer europeu.

Entenguem-nos: no serem independents perquè ens ajuden els danesos. Ho serem si ho volem ser i som capaços de trobar la manera de proclamar la república. Però el debat d'ahir és un pas endavant extraordinari. Un parlament democràtic, d'una de les democràcies més consolidades i consistents de la Unió Europea, fa el pas d'equiparar Catalunya i Espanya com a actors polítics i demana que parlen sobre la independència de Catalunya. No sobre la reforma de la constitució espanyola, ni sobre la configuració d'un nou model d'estat. El text, cal reconèixer-ho, ha superat les expectatives i és literalment un pas de gegant. Cal donar les gràcies a l'ANC per l'esforç fet per aconseguir-lo i cal sobretot donar les gràcies al govern i al parlament de Dinamarca. Això que han fet no ho hauríem d'oblidar mai. Tak Danmark for den støtte I har givet til debatten om Cataloniens selvstændighed!

I tot això sense perdre el cap i sense passar per alt que de moment continuem essent un 'afer intern' espanyol, si més no des del punt de vista tècnic. Catalunya serà, efectivament, un afer intern espanyol fins que el parlament no faça el pas de declarar la independència, però ja sabem que a partir d'aquell dia deixarà de ser-ho. I la millor prova va ser aquest debat transcendental d'ahir on per primera vegada un estat membre de la Unió Europea ha marcat el territori al soci espanyol i ha parlat sense cap mena de prevenció de la independència de Catalunya.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada