diumenge, 26 d’octubre del 2014

El 9-N: la clau de la participació

Els catalans han anat a votar cinc vegades en referèndums oficials

El dia 9 de novembre els catalans són convocats a les urnes perquè donin l'opinió sobre la independència de Catalunya. No serà la primera vegada que hom els demana que opinin directament sobre un tema concret. Fins avui, cinc vegades han estat cridats a les urnes oficialment: per la constitució espanyola (1978), l'estatut (1979), l'entrada a l'OTAN (1986), la constitució europea (2005) i l'estatut (2006). A més a més, també hi hem inclòs una sisena avinentesa: les consultes populars que es van fer arreu per iniciativa popular i que van començar a Arenys de Munt.

VilaWeb ha volgut comprovar quin havia estat el suport dels catalans en consultes anteriors, i en el gràfic que us oferim no us mostrem la participació, sinó la quantitat de catalans que van votar a favor en cada consulta. El 9-N podrem saber si hi ha més independentistes que no pas gent que va votar a favor de la constitució europea, per exemple. Dit això, aquest exercici comparatiu seria més just si el govern espanyol hagués permès la consulta sobre la independència, perquè no és igual fer un referèndum amb l'estat a favor, i totes les garanties, que amb un estat en contra. Sigui com sigui, les dades, algunes de sorprenents, són oficials i extretes de la pàgina de l'Idescat de la Generalitat de Catalunya. En el cas de les consultes populars per la independència, hem fet servir aquest resum publicat pel diari el Punt.

Podem comprovar que 1,2 milions de catalans van votar a favor de l'entrada a l'OTAN l'any 1986, i gairebé 1,4 a favor de la constitució europea l'any 2005. Els independentistes del 9-N superaran aquestes xifres? Per agafar perspectiva, sapiguem que en les consultes populars que es van fer per iniciativa popular, i que van començar a Arenys de Munt, uns 0,8 milions de catalans van votar a favor de la independència. Tinguem en compte que aquelles consultes es van fer només en 554 municipis i, en canvi, ara es podrà votar gairebé en un miler.

Finalment, l'estatut de l'any 2006 va rebre el suport d'1,89 milions de catalans; el del 1979, 2,32 milions; i la constitució espanyola del 1978 va rebre el suport de 2,7 milions de catalans. Val a dir que aquests 2,7 milions de catalans que van votar a favor de la constitució espanyola equivalien al 61% del cens. Seria interessant, si mai es pot fer un referèndum oficial, de veure si el suport a la independència supera els 2,70 milions de votants i el 61% del cens.

Font: Vilaweb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada