divendres, 31 d’octubre del 2014

Dídac Boza: "La suspensió del TC ja no els funcionarà"

L’Estat repeteix el cerimonial. Primer, el dictamen favorable a la impugnació votat per unanimitat del Consell d’Estat. Després, l’aprovació del recurs en Consell de Ministres amb l’argument repetit, una i altra vegada, que es defensen la legalitat i la sobirania “de todos los españoles” . Finalment, utilització del Tribunal Constitucional, un cop més, per deixar fora de la legalitat la iniciativa del govern català i d’una amplia majoria del Parlament d’escoltar la voluntat del poble de Catalunya.

Fins aquí tot igual. Un ‘déjà vu’ en poques setmanes. Madrid actua com si liquidar aquest nou 9N fos exactament el mateix que liquidar el vell 9N. Però els actors polítics de l’immobilisme de l’estat (el Partit Popular de Mariano Rajoy i també el PSOE de Pedro Sánchez) comencen a veure ja que el resultat pot ser ben diferent del que va tenir la impugnació de la llei de consultes i del decret que va signar el president de la Generalitat el 27 de setembre passat.

El proble:ma de l’Estat, digui el que digui el Tribunal Constitucional, serà la resposta dels voluntaris, que seguiran mobilitzats. El gran contratemps de Madrid serà veure com centenars de milers dels ciutadans estaran a les 9 del matí fent cua a les portes del punts de participació per fer ús del seu dret de participació i de lliure expressió democràtica, que no es poden anul·lar, si és vol seguir parlant de democràcia. El problema de Rajoy i del seu acompanyant en la prohibició, Sánchez Castejon, és que focus de l’atenció internacional mirarà a Catalunya molt més del que ells voldrien. Sobretot, molt més del que convindria ara mateix a una Espanya que té el règim de 1978 en avançat estat de descomposició política, desbordada entre d’altres coses per uns nivells de corrupció insuportables.

Previsions per al 9N: una alta participació, suficient per deixar en ridícul la prohibició i per deixar clara la voluntat de la societat catalana de votar sí o no a la independència; nova mostra de comportament cívic de la ciutadania que anirà als punts de participació amb la seva papereta; paper clau dels 40.000 voluntaris, i denúncia formal de l’estat espanyol davant institucions internacionals signada per centenars de milers de ciutadans. Aquests seran els resultats que obtindrà Madrid. Un pas de gegant cap al divorci que es neguen a admetre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada