dimecres, 7 d’agost del 2013

Mas: "La manera de plantar cara al Govern espanyol és prorrogar els pressupostos"

El Govern català portarà el Govern de Mariano Rajoy als tribunals pel "repartiment injust i il·legal del dèficit"

Finalment, i com apuntaven totes les informacions, el Govern que presideix Artur Mas ha decidit mantenir la pròrroga dels pressupostos per aquest 2013 i començar a treballar en els de l’any 2014, que s’aprovaran abans que acabi l’actual any. L’anunci l’ha formalitat avui el president Mas després de la reunió extraordinària del Consell Executiu, assegurant que aquesta és la manera que té Catalunya de “plantar cara" al Govern espanyol.

El president Mas, que ha comparegut acompanyat de de la vicepresidenta Joana Ortega i dels consellers Francesc Homs i Andreu Mas-Colell, ha explicat que durant les darreres setmanes el seu Govern ha fet arribar al Govern espanyol que, tot i que inicialment Catalunya reclamava un terç de l’objectiu de dèficit de l’Estat (2,1%), el Govern català estava disposat a fer pressupostos si se li assignava un 1,8%, el que Mas ha considerat una “posició flexible i raonable”.

A més, el president ha assenyalat que “se’ls hi va dir que per sota de l’1,8 nosaltres no faríem pressupost, i tot i així “ens hem quedat per sota”. Amb aquesta situació, Mas ha assegurat que “serem coherents amb la decisió que se’ls hi va comunicar. Tal i com estan les coses, no podem advertir i després no fer res”, perquè a més “no volem que a Europa pensin que tothom a l’Estat espanyol maquilla els pressupostos”.

Sobre aquest sostre de dèficit de l’1,58% establert pel Govern de Mariano Rajoy, el president ha anunciat que el Govern català presentarà un recurs davant dels tribunals contra el Govern espanyol per “aquest repartiment injust i il·legal dels dèficits”, perquè “la llei diu que s’han de repartir d’una manera proporcionada entre les autonomies i l’Estat”.

"No farem retallades addicionals"

El president ha volgut deixar molt clar que el Govern català té unaprioritat: no fer retallades addicionals.
Per aquest motiu, el que cal fer, segons Mas, és aconseguir millorar els ingressos, objectiu del 2014. Sobre aquest punt, ha considerat que “aquesta batalla és complicadíssima, però cal un mínim de sensibilitat al Govern espanyol, i ara n’hi ha molt poca” i ha advertit que “si no és per la millora dels ingressos no podrem complir l’objectiu de dèficit pel 2014”.

Per aconseguir més ingressos, Mas ha apuntat quatre vies: “El Govern espanyol ens han dit que al 2014 tindrem 500 milions d’euros menys que el 2013”, així que “la primera batalla serà recuperar aquests 500 milions”; “aspirem a que a Catalunya li toquin més diners amb el nou sistema de finançament de l’any vinent”; “que se’ns paguin els deutes, d’una vegada per totes. Als pressupostos hi haurà un part que dirà ‘deutes pendents’”, i “que se’ns compensi per algun impost que s’ha decidit posar a Catalunya i que Madrid ha bloquejat”.

Mas ha volgut concloure la seva intervenció avisant que “hem aplicat polítiques d’austeritat des de fa més de dos anys i a partir d’ara ja no podem fer més retallades addicionals perquè hem tocat ós i estem en les línies vermelles”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada