Economistes per la Independència volem desmentir la versió del Sr. Pere Navarro que afirma que “avui hi ha inversors que tenen por de venir a Catalunya a col·locar els seus diners i crear llocs de treball perquè veuen que la situació política a Catalunya és molt inestable, perquè el tema del 2014 està molt present i perquè hi ha una gran inseguretat jurídica i política per a aquestes empreses” segons declaracions fetes en una entrevista difosa per l’ACN el 10.08.2013.
Malgrat que els moments son molt difícils per l’economia mundial, l’espanyola i la nostra en particular, no és rigorós atribuir al procés sobiranista una por generalitzada d’inversió estrangera a Catalunya. En la jornada celebrada al Col·legi d’Economistes l’octubre passat, sobre ‘Escenaris econòmics a Catalunya en el marc d’un Estat propi’, portaveus empresarials van atribuir les dificultats d’aquesta inversió a la “mala qualitat de la democràcia espanyola”. En les mateixes jornades, representants empresarials van recordar que el procés hipotètic d’independència havia de ser curt per evitar escenaris d’incerteses i d’inestabilitat.
En canvi, veiem que és el govern espanyol qui ofereix inseguretat jurídica en molts casos, citem només com exemple l’estafa als petits inversors en renovables; Zapatero els animà a invertir amb unes primes a la producció elèctrica que permetien recuperar la inversió en un període raonable, i ara el PP les ha cancel·lat perjudicant als petits estalviadors.
També volem recordar el que responsables de la indústria química de Tarragona van dir fa més d’un any quan se’ls va preguntar si els preocupava una Catalunya independent i van respondre que el que els preocupava realment era la manca d’una xarxa de comunicacions i transport adequada a les necessitats.
És també evident el paper actiu del Govern espanyol en desviar inversions cap a Madrid tant pel que fa a empreses (recordem el cas Endesa /Gas Natural) com la manca de seus corporatives estatals a Catalunya. La capitalitat de Madrid allunya inversions de Catalunya. Quan el centre real de decisió política sigui Barcelona moltes empreses que ara opten per Madrid (capital actual) preferiran Barcelona (capital del nou estat) si volen operar a Catalunya,
Coincidim amb el que acaba d’assenyalar l’exconseller i excandidat del PSC a la Presidència de la Generalitat Sr. Joaquim Nadal quan afirma que: “Catalunya segueix liderant l’economia espanyola”, “continua exportant més que ningú i segueix representant el 20% del PIB” i “és probable que sigui Espanya sencera qui espanta els inversors”.
Lluny de les afirmacions del Sr. Navarro volem deixar aquí constància de que el govern del Regne Unit proposa invertir a Catalunya. Recomanem la lectura de l’article a la pàgina del govern britànic https://www.gov.uk/government/world-location-news/take-a-look-at-catalonia, on en ple procés sobiranista fa diferents consideracions sobre les inversions que Catalunya ha atret durant el darrer any i sobre les fortaleses de l’economia catalana.
Inversions a Catalunya en ple procés secessionista.
Els Economistes per la Independència hem fet un seguiment, no exhaustiu, de les inversions que diferents grups estan fent a Catalunya des del passat 11 de setembre i fem a continuació una ressenya parcial de les multinacionals que han invertit a Catalunya durant el darrer any: SANOFI (França), AZBIL (Japó), PURATOS (Bèlgica), IKEA (Suècia), SUNBORN Suècia), EVERIS (Espanya), JOSÉ MANUEL LARA (Catalunya), DE RIGO (Italia), DAHRA AGRICULTURE (Emirats àrabs), HOTELS HILTON (EUA), GRIMALDI (Itàlia), NISSAN (França), IBM (EUA), L’OREAL (França), BERTSCHI (Suïssa), NOVARTIS (Suïssa), BOOKING.COM (Països Baixos), BTG PACTUAL (Brasil), INVESINDUSTRIAL (Itàlia), PARTHNERS GROUP (Suïssa), CLARIANT (Suïssa), ETL MOTORS (Israel), MASHIOPACK (Itàlia), OMBRON (Japó), CefDex (Alemanya), NEXEO SOLUTIONS (EUA), NTT (Japó), FOX HEAD (EUA), CISCO SYSTEMS (EUA), L’ACADÈMIA EUROPEA (recerca, educació i innovació) que ha obert a Barcelona la segona subseu europea, DESIGUAL que ha traslladat la seva matriu d’Holanda i a més a més construeix una nova seu a Barcelona…
El Sr. Navarro ignora també que el 2011 Catalunya va ser la tercera regió més important d’Europa (després de les àrees metropolitanes de Londres i París) en termes d’atracció de nous projectes d’inversió estrangera directa, segons l’estudi d’Ernst & Young, European Investment Monitor.
Així doncs, no sembla que el procés d’independència estigui espantant els inversors, sinó ben al contrari veiem com aquests confien en les fortaleses de l’economia catalana per continuar desenvolupant la seva activitat enmig del procés de Catalunya cap a disposar d’un nou Estat.
David Ros i Serra
Economistes per la Independència
Sectorial d’Economia de la ANC
12 d’agost de 2013
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada