dimecres, 28 d’agost del 2013

Mas defuig el protagonisme a la Via Catalana

El president rebrà els organitzadors però no es manifestarà per evitar la imatge d'instrumentalització

En un gest pràcticament calcat al de la manifestació de la Diada de l'any passat, Artur Mas optarà per no participar en la Via Catalana cap a la Independència que aquest Onze de Setembre recorrerà 400 quilòmetres i unirà 86 municipis amb un clam inequívoc a favor de l'estat propi. El president de la Generalitat rebrà una delegació de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Palau al migdia, poc abans que la cadena humana es posi en marxa, i ha donat llibertat als consellers perquè puguin participar en la mobilització de la manera que vulguin.

Aquesta participació, en tot cas, serà a títol individual. El Govern, segons es va encarregar d'explicar ahir el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha optat per cedir tot el protagonisme als impulsors de la cadena i passar-hi de perfil. "En un procés tan complex com aquest és molt important que cadascú faci bé el seu paper. Ens hem de centrar en el que està al nostre abast", va assegurar Homs per aclarir la posició del Govern. En altres paraules: l'ANC és l'organitzadora i el protagonisme ha de ser per a l'entitat i els participants, mentre que l'executiu ha de fer la seva feina.

La reunió del Govern d'ahir, la primera després de vacances, va servir per fixar la posició sobre la presència del president i els consellers a la Via Catalana i per reiterar -amb un punt menys d'intensitat que les declaracions de diversos líders nacionalistes de les últimes setmanes- el suport a l'organització. "És una iniciativa que va en la línia d'empènyer", va considerar el conseller de la Presidència, que considera secundària la presència institucional a la cadena. En altres paraules: Mas veu amb simpatia la mobilització, però vol treure-li qualsevol pàtina de governamentalització.

Aquest és el resum de la intervenció del president en la reunió del Govern, en què va deixar clar que no assistiria a la marxa tot i que unes hores abans sí que rebria els organitzadors. La decisió de Mas ja la preveien la majoria de consellers, que tenien clar que es repetiria l'esquema de la manifestació de l'any passat. "Que ningú pugui dir que ens apropiem de res", va venir a dir Mas als seus consellers sobre la participació governamental en la cadena humana.

La participació d'Unió

La següent a prendre la paraula va ser la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que segons el seu entorn encara no té decidit si participarà en la Via Catalana. Ortega es va mostrar còmoda amb la posició adoptada per Mas i va defensar que cada conseller decideixi individualment la seva participació. Unió reunirà la permanent i el comitè de govern la setmana que ve per fixar la posició sobre la cadena humana, i fins aleshores els seus dirigents no es pronunciaran. Segons va donar a entendre a la reunió Josep Maria Pelegrí, secretari general democristià i conseller d'Agricultura, Unió optarà per donar llibertat als seus militants. Dirigents del partit consultats per l'ARA avalen aquesta tesi i afegeixen que ja hi ha membres del comitè de govern apuntats a la cadena humana i que les joventuts hi participaran activament.

Els seus socis de CDC, molt més entusiastes amb la iniciativa de l'ANC, també reuniran els seus òrgans de direcció la setmana que ve. Tots els dirigents nacionalistes consultats auguren que Convergència es "bolcarà" en la Diada, i fins i tot no es descarta que el partit presti suport logístic als organitzadors per traslladar manifestants a les Terres de l'Ebre, on encara hi ha trams buits.

De moment hi ha almenys quatre consellers -Neus Munté, Felip Puig, Santi Vila i Ferran Mascarell- que acudiran a la cadena humana. Munté s'hi va apuntar fa setmanes amb la família, i Vila serà a Figueres. Mascarell, en canvi, triarà un lloc que tingui un significat cultural i que guardi relació amb el departament que dirigeix. Fonts nacionalistes donen per fet que almenys dos consellers de rang alt seran al tram de la plaça Sant Jaume.

De Gispert, al Parlament

Tot i que la decisió final la prendrà a finals de setmana, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, serà a la cambra catalana la tarda de la Diada i molt probablement saludarà els representants de l'ANC que s'hi acostin. L'acompanyaran els membres de la mesa Lluís Corominas, Anna Simó i Josep Rull.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, també participarà en el tram de la Ciutadella. I, almenys de moment, no farà casus belli de la participació del Govern a la Via Catalana.

Font: Ara.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada