dijous, 14 de desembre del 2017

Germà Capdevila: «Hi són tots»

«L'Estat ho sap. Cap independentista no ha abandonat el somni. L'única esperança de l'unionisme el 21D és un índex de participació inversemblant»

Molts encara no saben ben bé què va passar l'endemà de la proclamació de la República. N'hi ha d'emprenyats, n'hi ha de decebuts, n'hi ha de desorientats. Però no n'hi ha cap, d'independentista, que hagi abandonat el seu somni d'una Catalunya lliure i sobirana.

L'Estat ho sap. L'unionisme ho sap. Tot i la repressió, tot i el control mediàtic i social, tot i la supressió de l'autogovern, els més de dos milions de catalans que són independentistes ho continuen sent, i tornaran a votar opcions independentistes el 21D. És més, la progressió electoral (9N, 27S, 1O) mostra un creixement incessant del nombre de catalans favorables a la independència.

L'única opció per a l'unionisme és aconseguir una participació inversemblantment elevada el 21D. Per això "cuinen" les enquestes fins l'extenuació (duplicant l'intenció directa de vot si fa falta) per intentar fer veure que tenen el triomf a tocar, i així mobilitzar fins l'últim dels seus simpatitzants, aquells que habitualment no voten en les eleccions catalanes.

El problema –per a ells– és que el 27S la participació ja va ser històrica. Fins i tot amb el vot exterior entorpit i en molts casos impossibilitat, més catalans que mai van acudir a les urnes en aquelles eleccions plebiscitàries de 2015. I els arguments unionistes eren els mateixos: la por, les amenaces, les pensions en perill, l'expulsió d'Europa, etcètera.

És molt possible que aconsegueixin un augment de la participació. En aquesta primera setmana de campanya hem vist que l'unionisme disposa de recursos econòmics i mediàtics il·limitats, i que l'independentisme ha de fer front al combat amb una mà lligada a l'esquena, amb candidats exiliats o empresonats. Tanmateix, és molt improbable que aquest creixement sigui de més de 4 o 5 punts.

Sembla improbable que amb això en tinguin prou per superar l'independentisme en unes eleccions que –un cop més– es llegiran en clau refrendària: el bloc independentista contra el bloc unionista (els del 155 i els unionistes reformistes que representen els comuns). El que ja no està tan clar és que Ciudadanos no tingui opció de ser primera força. No sumarien per formar govern, però seria un missatge molt negatiu per a l'independentisme.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada