dimarts, 21 de març del 2017

Germà Capdevila: «Sense por»

«El president Puigdemont l'ha encertat: els catalans hem perdut la por. Les amenaces de l'Estat ja no tenen cap efecte desmobilitzador»

Durant l'acte de commemoració dels 40 anys del retorn del 125è president de la Generalitat, Josep Tarradellas, l'actual president, el 130è, va resumir en una frase la clau de l'èxit d'un procés de construcció nacional que només pot acabar amb el naixement de la República: la Catalunya actual està alliberada de la por.

Quan un moviment social i polític aconsegueix una hegemonia com la que ha assolit el sobiranisme a Catalunya, només la por fer fracassar els seus objectius. No és el cas de la majoria independentista del Parlament, que representa la voluntat dels milions de catalans que des de fa anys es mobilitzen per reclamar la independència.

És per això que, mentre s'insisteix en la voluntat d'assolir un acord, el govern català continua avançant per fer realitat el mandat democràtic atorgat el 27-S. Perquè les amenaces polítiques i la repressió judicial cada dia que passa tenen menys efectes dissuasius.

Cada dia està més clar que l'alternativa a la República Catalana no és l'statu quo actual, sinó l'anihilació de l'autogovern i la dissolució de la identitat catalana dins l'Estat unitari de matriu castellana. L'Estat no vol negociar –en això no enganya– sinó que cerca la rendició incondicional.

La ciutadania catalana, però, fa temps que ha perdut la por. Ha comprovat que podia votar per decidir el seu futur fins i tot amb un Estat tan fort com l'espanyol en contra. Des d'Arenys de Munt fins al 9-N, s'ha demostrat que l'autodeterminació ja no fa por.

L'Estat farà servir totes les eines al seu abast per impedir que el referèndum del setembre sigui una realitat, però la carta de la por ja no podrà jugar-la. Els líders del procés estan decidits a anar endavant tot i les querelles, els judicis i les inhabilitacions, i els ciutadans estan preparats per mobilitzar-se per defensar el seu dret a decidir. És per això que, tot i les dificultats, això sortirà bé.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada