dilluns, 14 d’abril del 2014

Vicent Partal: "El 9-N, tant sí com no"

Alguns comentaris de les darreres hores, i algunes declaracions, han recuperat des del catalanisme la idea d'esquivar el referèndum convocat el 9 de novembre. Amb unes eleccions que, per més que les vulguem adjectivar de plebiscitàries, no són sinó unes eleccions. O acceptant un retard de la consulta. A hores d'ara això seria un error d'una enorme gravetat.

Un error en dos fronts tan importants l'un com l'altre, que són l'interior i l'exterior. L'exterior s'explica molt senzillament i ràpida: perdríem tota credibilitat. Tota la que hem guanyat durant mesos de discursos persistents i actituds fermes s'esvairia en poques hores. I costaria molt de recuperar. Un país, quan fa un envit com el que fem nosaltres, no es retira de la taula en el darrer moment. Mai.

Però l'error encara seria pitjor dins casa nostra. Per la pèrdua de confiança que implicaria envers els polítics responsables de portar a bon terme la votació. I segurament perquè el moviment cívic es dividiria, ignore en quins percentatges, entre els partidaris d'un colp de força i els comprensius amb el govern o el parlament. I la divisió, qualsevol divisió seriosa, ara no ens la podem permetre.

És cert que quedaria el recurs de canviar els responsables polítics del país, en totes les institucions. Però no ens confonguem: ni és tan senzill com això ni ningú no ens pot assegurar que la situació resultant fos millor que la que tenim ara. En definitiva, renunciar al 9 de novembre, si no és per una causa que tots entenem de seguida, seria una erosió i un fre del moviment sobiranista de conseqüències gens positives.

Per tant, espere, i desitge, que totes aquestes elucubracions del cap de setmana siguen simplement expressions personals o, si de cas, missatges per a confondre. Perquè hem de ser conscients tots plegats que l'aposta s'ha apujat molt després de la sessió de dimarts passat a Madrid i de la reacció contundent de tothom dient que el procés continua intacte, tal com era previst. S'ha apujat tant que no hi ha marxa enrere possible per a ningú.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada