dijous, 17 d’abril del 2014

Josep Andreu: "Si no podem votar, hi haurà tanta pressió a les municipals que semblarà un 14 d'abril"

Josep Andreu, batlle de Montblanc i vice-president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), va dir això en l'última assemblea general de l'ANC: 'Si ens impedeixen de votar, que sàpiguen que en les pròximes eleccions municipals, si el resultat electoral és favorable a les forces que volem una nació lliure, als batlles i regidors no els tremolaran ni les cames ni el pols per tornar a fer allò que va fer el poble de Catalunya: proclamar la República des de tots els ajuntaments.' En aquesta entrevista de VilaWeb, Andreu explica el significat d'aquelles paraules.

- La proclamació de la república catalana el maig del 2015 és el pla B?- Sí, si no ens deixen fer el referèndum --que ja és el cas--, si no ens deixen fer la consulta --com ja diu el govern espanyol--, si fins i tot ens priven de fer unes eleccions al parlament convocades pel president de la Generalitat, perquè diuen que són plebiscitàries. Hi haurà tanta pressió a les municipals que esdevindran 'de facto' unes eleccions plebiscitàries, esdevindran alguna cosa molt semblant al 14 d'abril. Nosaltres volem que ens deixin votar, estem a disposició del president de la Generalitat i farem mans i mànigues des dels ajuntaments per tenir les urnes preparades i tot el dispositiu electoral que depèn dels municipis. Suposo que no arribaran al punt de convocar eleccions municipals a tot l'estat espanyol i prohibir-les a Catalunya.

- I com es podrien organitzar unes municipals en clau plebiscitària?
- Si passés això, si no ens deixessin votar, el 25 de maig de l'any que ve hi hauria efervescència política, a Catalunya. Molta gent que avui dia no té gaire interès en la política municipal s'hi implicaria, perquè ja s'entendria que no únicament serien eleccions municipals. Arribats a aquest cas ja miraríem de fer el que correspongués. Fos com fos, hi hauria una pressió extraordinària al carrer. I jo veig que això potser passarà, però no veig pas un Alcalá Zamora ni un Azaña a Madrid.

- Quina reacció creieu que tindria l'estat espanyol si s'arribés a aquesta situació?
- Si som a Europa! Què voldran fer? Ho hauran de respectar. Si ens tallen totes les possibilitats de votar i d'exercir el nostre dret, però igualment guanyem els favorables a una Catalunya sobirana, què volen fer?

- Penseu que l'estat espanyol pot arribar a utilitzar la violència?
- No podrà, home. Com ho farà? Sí que pot dir que no ens deixa votar de cap de les maneres. I, si fos el cas, organitzar una consulta fóra una mica difícil, tenint en compte l'entramat institucional actual. Fer una consulta creïble, si la prohibeixen, serà difícil. Ara, ja no m'imagino pas que ens prohibeixin de votar en les municipals.

- Les municipals seran el 2015, però què passaria si les eleccions plebiscitàries al parlament es convoquessin més tard, a final del 2015 o el 2016?
- El president ha de ser directe. Si no, ens posarà entre l'espasa i la paret. Si no ens deixen fer la consulta, les eleccions al Parlament de Catalunya hauran de ser abans de les municipals del maig del 2015 o, a tot estirar, fer-les-hi coincidir. I si no ens deixen fer les eleccions autonòmiques perquè interpreten que són plebiscitàries, als ajuntaments ens tocarà d'acceptar aquesta situació.

Entrevista de: Josep Casulleras Nualart
Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada