diumenge, 3 de novembre del 2013

Vicent Partal: "Brussel·les es mou"

A Brussel·les ara ja no et pregunten què fem a Catalunya sinó quan ho farem. Quan.

He passat aquests darrers dies a Brussel·les. Amb l'oportunitat de tenir moltes converses i debats amb amics i coneguts de diversos països. Interessants. Ja no pregunten, per exemple, què passa a Catalunya sinó quan passarà. I aquest 'quan' tan insistent em sembla molt significatiu. Fins i tot diria que els espanyols d'ací m'han semblat com molt resignats. Fa un any s'irritaven i ara sembla que s'ho prenen tot això amb molta més filosofia. S'han acostumats a que els altres, els dels altres països vull dir, no paren de preguntar-los a ells també. Això del 'quan'. Fa un any estaven obsessionats amb que el debat no saltara la frontera. Però ara ja veuen que no hi ha manera d'aturar-ho.

Aquesta setmana, per cert, ha passat una cosa molt important que la premsa espanyola ha mirat d'empetitir tant com ha pogut. La Unió Europea ha començat negociacions amb Kossove per a un acord bilateral d'associació i estabilització. Això no és un acord per a entrar en la Unió, només és un acord per a crear un espai econòmic comú però el que és interessant és que fins ara tothom assegurava que fins i tot això Espanya ho vetaria.

Tanmateix la Unió ha fet una reacció sorprenent. La Unió ha invocat el Tractat de Lisboa que li confereix personalitat jurídica i per primer vegada en la història negociarà sense tenir en compte els estats membres. Això vol dir que els estats no hauran de ratificar l'acord i que, en conseqüència, Espanya no la podrà vetar.

És una jugada mestra. Típica de la Unió Europea. Evidentment els espanyols, després de l'estupor inicial, han intentat canviar de discurs i dir que ells guanyen amb aquesta jugada perquè així seguiran sense reconèixer Kossove --cosa que haurien fet indirectament si ratificaven l'acord. Alguna cosa havien de dir, és clar. Perquè la veritat és que el precedent és majúscul. S'han passat mesos argumentant que vetarien la permanència de Catalunya en la Unió Europea i de sobte es troben amb que no poden vetar ni a Kossove, ai caram...

Brussel·les es mou. Vet-ho aquí.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada