diumenge, 17 de novembre del 2013

La Via Basca fa els primers passos

Unirà Pamplona i Durango el 8 de juny i s'inspira en la Via Catalana · Els organitzadors anuncien que compraran seixanta mil euros de la Grossa en solidaritat al procés català


Ja fa mesos que entitats socials basques treballen per a fer la Via Basca,Gure Esku Dago, una cadena humana inspirada en la Via Catalana, per a demanar el dret de decidir del poble basc. Serà el 8 de juny del 2014 i unirà Pamplona amb Durango, un recorregut de 123 quilòmetres pel qual faran falta cinquanta mil participants. Ahir se'n va fer la presentació social a Durango i els organitzadors van anunciat que com a mostra de solidaritat amb el procés sobiranista que viu Catalunya comprarirn seixanta mil euros de la loteria catalana, la Grossa de cap d'any, per vendre-la al País Basc.

A l'acte s'hi van aplegar més de dues-centes persones. El jurista Zelai Nikolas i Angel Oiarbide, promotor de la iniciativa, van presentar l'acte. Just després, els músics Kepa Junkera i Eñuat Elorrieta, el director de Berria, Martxelo Otamendi, l'ex-directora d'Emakunde Txaro Arteaga, i el professor de la Universitat del País Basc, Periko Ibarra, van explicar els detalls de la cadena humana i van dir que ells no hi faltarien. Veïns dels diversos pobles pels quals passarà la via i també de ciutats com Sant Sebastià i Vitòria van explicar les iniciatives locals que s'ha posat en marxa.

Un moviment unitari, des d'avui a mans dels ciutadans

Nikolas i Oiarbide van remarcar que ja són centenars els ciutadans que s'impliquen en la iniciativa i van posar l'accent en la necessitat d'aquesta acció unitària: 'més enllà dels projectes que pugui proposar cadascú en el futur, és necessària, oportuna i legítima l'acció col·lectiva entorn a la socialització i l'exercici d'aquest dret de base democràtica; un dret com a punt de trobada de diferents sensibilitats.'

En aquest sentit, van dir que partir d'ara el moviment restava en mans dels ciutadans perquè es multipliqués i s'acumulés forces. 'Farem un exercici d'activació popular que ha de ser el més ampli, plural i transversal possible', van dir.

La Via Basca s'anomena Gure Esku Dago en èuscar, que significa 'És a les nostres mans'. Per a promoure-la ja fa mesos que circula a la xarxa el vídeo de la via, amb música de Kepa Junkera i amb la participació d'una trentena d'artistes bascos.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada