dijous, 14 de novembre del 2013

Romeva aposta per una pregunta de sí o no a la independència

L’eurodiputat es el primer càrrec d’ICV-EUiA que és mostra a favor d’una pregunta clara i concreta. “No pots federar-te amb algú si no parteixes de la sobirania”

Raül Romeva en una entrevista a l’ACN ho diu molt clar:un referèndum amb tres respostes "no té cap sentit", és la primera veu d’un lider d’ICV-EUiA que parla clar i aposta per una pregunta clara sobre la independència de Catalunya. Defensa a més que per federar-te amb algú cal tenir abans la sobirania plena i diu que ho defensa davant l’actual direcció d’ICV. Per Romeva "la submissió i la claudicació ja no són una opció" a Catalunya . Romeva creu fermament “que és possible fer una consulta com a mínim amb la legitimitat democràtica que ens donem a Catalunya. Que no els agradarà a Madrid és evident, però això no vol dir que no ho puguem fer. Ho podem fer".

Romeva acosta ICV-EUiA a l’acord amb CiU i ERC sobre la pregunta i data

L'eurodiputat d'ICV descarta una consulta amb tres respostes. "El missatge és molt clar, no hi caben succedanis", Des del seu punt de vista, el referèndum hauria de ser sobre "la independència o l'estat" i amb resposta 'sí' o 'no'. Per Romeva, "no té cap sentit" incloure la tercera via en el referèndum perquè "és una via absolutament solitària". De fet, Romeva creu que els partidaris del federalisme haurien de "poder votar sí" a la consulta, com va assegurar Dolors Camats. "Jo sóc dels que penso, i ho defenso fins i tot davant dels que aposten per l'opció federalista, que no pots federar-te amb algú si no parteixes de la sobirania", assegura l'ecosocialista, que creu que el "factor comú denominador" entre independentistes i federalistes és que tots volen "ser país".

El 2014 serà un any "en què passaran coses a Catalunya, sí o sí"

"Hem de fer un procés escrupolós des del punt de vista democràtic, hem d'acumular bones pràctiques i hem de demostrar que ho hem provat tot", reclama Romeva, que creu que el 2014 serà un any "en què passaran coses a Catalunya, sí o sí". L'encara eurodiputat d'ICV creu que si Madrid rebutja tolerar una consulta, els polítics no tindran "més remei" que seguir avançant, ja sigui a través de plebiscitàries o amb una declaració unilateral. Segons ell, la població tampoc no acceptaria que "tot aquest moviment es quedés en res perquè hi hagués ara una proposta que per la porta del darrere difuminés l'essència de la demanda" independentista.

ICV-EUiA no pot quedar-se al costat de C’s, PP i PSC

Per Romeva, a més, seria una "decepció monumental" no poder oferir al poble de Catalunya la possibilitat de decidir el seu futur. Segons l'ecosocialista, cal que els partits polítics a favor del dret a decidir demostrin una "voluntat clara de respectar el full de ruta". "Tots els que estem en aquest vaixell tenim un deute amb la ciutadania, i no la podem defraudar. Si cometem la irresponsabilitat de defraudar aquesta expectativa, el desastre que podem tenir com a país serà incalculable", destaca.

La Comissió Europea no pot dir que els catalans no poden votar en un referèndum

Raül Romeva creu que en cas d'independència de Catalunya "tot està obert" pel que fa a la reacció europea. "Una de les grans virtuts del projecte europeu és que és un projecte dinàmic", recorda l'eurodiputat, que assegura que la UE sempre s'ha trobat amb situacions que apareixen "de cop i volta i que no estaven previstes". Amb tot, avisa que Brussel·les no dirà absolutament res fins que no hi hagi "una cosa concreta per opinar". Romeva assenyala que és molt positiu, però, que fins ara la Comissió Europea mai s'hagi atrevit a dir que els catalans no poden votar en un referèndum. "Estem en democràcia, com pots evitar que la gent opini via una consulta? No es pot dir, i com que no es pot dir, no ho diuen, i aquí tenim la fortalesa i la legitimitat de democràtica per tirar endavant", destaca Romeva, que creu que això és el que "incomoda més a determinats sectors del govern de Madrid".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada