dimecres, 4 de gener del 2017

Roger Buch: «Referèndum 2017 i 9-N: semblances i diferències»

«En definitiva, tot i les diferències importants amb el 9-N, per a l'èxit del referèndum seran claus, igual que el 2014, la convicció i certesa ciutadana que el referèndum "segur que es farà" i el suport popular davant dels intents de l'estat d'impedir-lo»

Entre la consulta del 9-N de 2014 i el referèndum previst per al 2017 hi ha força diferències però també semblances rellevants que cal tenir present.

En quant a les diferències la més important és que el referèndum 2017 serà vinculant. Per tant, no és una consulta per saber què pensa la ciutadania, sinó que tindrà conseqüències legals. Si guanya el "sí" es proclamarà la República Catalana. El fet que es tracti d'un referèndum vinculant facilitarà que els partidaris del No vagin a votar. No serà una "festa dels independentistes" com van dir alguns detractors del 9N sinó un referèndum amb conseqüències. Precisament en les eleccions del 27-S de 2015 molts partidaris del "no" que mai votaven a les eleccions al Parlament, van percebre que s'estava a punt de proclamar la independència i per això van anar a votar en massa. Al referèndum del 2017 probablement passarà el mateix.

La segona diferència és que ara, a diferència del 9-N, hi ha determinació del govern per complir amb el mandat amb totes les seves conseqüències. Per tant quan es prohibeixi per part de l'Estat com va passar el 9-N, no es buscarà cap escletxa en la legalitat autonòmica sinó que s'aplicarà la nova legalitat catalana amb totes les conseqüències i sense limitacions externes.

Hi ha altres situacions que, en canvi, sí que s'assemblaran al que va passar al 9-N i que segur que se'n poden treure aprenentatges. En primer lloc, en relació a la percepció majoritària de l'opinió pública sobre el fet de creure que el referèndum s'acabi realitzant. Veureu d'aquí al setembre com molts líders polítics i tertulians contraris al dret a decidir afirmaran igual que ja van fer abans del 9N que "tothom sap que no es farà" o que "es convocaran eleccions ja perquè la legislatura ha acabat amb fracàs". Per altra banda, les entitats sobiranistes i els partits polítics independentistes des d'avui mateix començaran a fer campanya pel "sí". Una campanya que no posarà en dubte la celebració del referèndum, ja que el donarà per fet, sinó que se centrarà en donar motius pel "sí". Qui imposi el relat de "segur que es farà" versus "segur que no es farà" acabarà tenint molt de guanyat. Si es parla molt del referèndum, tant sigui a favor com en contra, aquest acabarà sent un èxit. Precisament el 9N, la certesa una setmana abans que "sí que es faria" va fer que tot i que es prohibís uns dies i unes hores abans, aquest s'acabés celebrant igualment. Si ja t'has imaginat votant en un col·legi electoral concret, ja poden prohibir-ho que hi aniràs igualment.

Per altra banda el 9-N, hi va haver importants mostres de suport popular a la consulta que cal recordar per la seva originalitat: una concentració multitudinària davant dels ajuntaments i sota la pluja el 30 de setembre, una concentració massiva a la plaça Catalunya el diumenge 19 d'octubre, 5 cassolades seguides a les grans ciutats o les concentracions de centenars de persones per protegir l'obertura dels col·legis electorals el mateix dia de les votacions. Al referèndum 2017 les accions per defensar-lo probablement es multiplicaran i podrem arribar a veure nivells de mobilització fins ara inèdits.

En definitiva, tot i les diferències importants amb el 9-N, per a l'èxit del referèndum seran claus, igual que el 2014, la convicció i certesa ciutadana que el referèndum "segur que es farà" i el suport popular davant dels intents de l'estat d'impedir-lo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada