El judici a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau del proper dilluns 6 de febrer obre un nou període per aquest país. Un camí a recórrer totalment desconegut, per a tothom. Amb més de 30.000 persones inscrites a la mobilització de suport a l’expresident i les dues exconsellres, tot fa pensar que aquest judici polític marcarà un abans i un després en el procés sobiranista. Tal i com ho va fer la primera manifestació massiva de l’11 de setembre, l’any 2012. Aquella Diada va servir per moltes coses, entre d’altres perquè per primera vegada en democràcia un president de la Generalitat decidís donar suport a la reclamació que havia fet que dos milions de persones sortissin al carrer. Des d’aquell dia, tot va canviar en la política catalana. I en l’espanyola.
El mateix succeirà aquest dilluns. És molt probable que el passeig Lluís Companys de Barcelona es quedi petit i caldrà veure si els tres imputats poden entrar amb facilitat al TSJC. Però el que està clar és que quan surtin del jutjat, ja serà un moment nou per a Catalunya. I el govern de l’Estat haurà de decidir què en fa, de tot això. Però rés fa pensar que, de sobte, es torni democràtic. Que vulgui pactar un referèndum. Que decideixi que els tribunals no solucionen problemes polítics. I que entenguin que la democràcia no es pot precintar. No sembla que aquesta hagi de ser l’actitud de l’Executiu que presideix Mariano Rajoy.
De fet, tot indica precisament el contrari. L’Operació Precinte -tal i com l’ha anomenat la portaveu Neus Munté- poc té d’Operació Diàleg. És molt possible que els tics autoritaris i antidemocràtics tornin amb força i, no en tingueu cap dubte, que l’Estat farà tot el possible per evitar el referèndum. El problema és que molts catalans ja no reconeixen al govern de l’Estat cap mena d’autoritat. I el poder -que el té- cada vegada els espanta menys.
Font: elMon.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada