dilluns, 20 de febrer del 2017

Germà Capdevila: «Una proposta creïble»

«Qui podrà resistir-s'hi, quan Millo expliqui que es faran Consells de Ministres a Barcelona, o que podrem tenir un passaport bilingüe?»

"Li faré una oferta que no podrà rebutjar" deia Vito Corleone a Johnny Fontane en una escena del mític El Padrí de Francis Ford Coppola. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, sembla haver repetit la mateixa frase a Mariano Rajoy.

El pla ordit pels estrategues de l'Estat sembla infalible. A canvi de la renúncia al referèndum que demana tres quartes parts del Parlament i un 80% dels ciutadans de Catalunya, Madrid posarà sobre la taula un catàleg de promeses de millores a Rodalies, blindatge de competències, millores del finançament i "nomenaments consensuats". Irresistible.

Ja se sap que la paraula de l'Estat gaudeix d'una confiança absoluta. Cap català no recorda –per exemple– que Adif i Renfe només van invertir en 2016 un 9% del que s'havien compromès i estava pressupostat. Tampoc no té cap influència en la confiança dels catalans el fet que l'Estat incompleixi sistemàticament les sentències del TC quan afavoreixen a Catalunya. O que sigui el membre de la UE amb més plets per incompliments de la normativa comunitària.

L'actuació de l'Estat amb l'anomenada "Operació Catalunya", que inclou l'ús espuri de la policia, la fiscalia i els jutjats per perseguir idees polítiques, tampoc no afecta la credibilitat de la proposta seductora que prepara l'executiu de Rajoy. Qui podrà evitar caure rendit als peus de Millo quan expliqui que se celebraran Consells de Ministres a Barcelona, o que es podrien crear extensions a Catalunya dels museus nacionals que hi ha a Madrid?

És més, l'estratègia és tan potent, que en cas que algun català badoc no sucumbeixi a la proposta de Madrid per abandonar la idea del referèndum, el soci de la Gran Coalició té preparat un ham addicional que és absolutament irresistible: que el DNI, el passaport i el carnet de conduir puguin ser blingües arreu de l'estat espanyol. Impressionant.

Abandoneu tota esperança, sobiranistes. Tots aquests anys de lluita i mobilització pacífiques i democràtiques se n'anirà en orris quan Rajoy planti davant dels nassos de Puigdemont aquesta proposta política de magnituds homèriques. No hi ha res a fer.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada