dijous, 9 de febrer del 2017

Jordi Sànchez: «Com va dir el ministre, l'Estat està afinat per intentar-nos debilitar»

Parlem amb Jordi Sànchez (Barcelona, 1964), president de l'ANC, just després que li hagi arribat la notícia, a través de les seves empreses col·laboradores, que els embargaran 250.000 euros per la Gigaenquestadel 2014. De moment, no els han tocat ni cinc dels comptes corrents. Dóna per fet que l'Estat farà l'impossible per debilitar, tant com pugui, tots els actors, entitats i persones que tenen protagonisme en el procés.

Què ha passat?
Doncs que l'Agència Tributària ha executat una ordre d'embargament per una sanció que suposem que prové d'un expedient a l'Agència Espanyola de Protecció de Dades. L'expedient està pendent de recurs però l'Agència va decidir (i l'Audiència Nacional li va donar la raó) que, tot i el recurs, la sanció s'ha de pagar igualment per avançat. Just avui [aquest dijous], han comunicat als nostres clients que ens embarguen i que, abans de fer-nos cap pagament, facin front a les obligacions amb Hisenda. Per exemple, han demanat als clients que ens venen les samarretes que, en comptes de pagar-nos a nosaltres, els ho ingressin a ells.

No us han embargat el compte corrent?
Fins aquest migdia [de dijous], no. Ara bé, donem per fet que ens passarà. Segur que, en qüestió d'hores, ens embargaran els comptes corrents.

Teniu prou diners als comptes perquè es faci efectiu aquest embargament?
Sí, en els diversos comptes, tenim aquesta quantitat i segur que l'embargament de 246.000 euros s'acabarà executant als comptes corrents.

Aleshores per què han hagut de parlar amb les empreses col·laboradores si ho poden enllestir embargant-vos, directament, els comptes?
La veritat és que sorprèn. Ens hem fet la mateixa pregunta. Hi ha qui creu que és una manera de danyar la nostra imatge.

L'embargament coincideix amb la setmana de la mobilització davant el TSJC pel judici del 9-N. Casualitats de la vida, o no?
Efectivament, la mateixa setmana de la mobilització s'ha conegut la data del judici al Quico Homs i ara aquesta ordre d'embargament. Això vol dir que l'Estat, tal com va dir el ministre de l'Interior, està perfectament afinat per intentar-nos debilitar i empetitir-nos, tant com pugui, a tots plegats, no només l'ANC. Hem de tenir clar que tindrem un temps futur ple de circumstàncies poc agradables: judicis, sancions, inhabilitacions, multes, embargaments... Només amb el convenciment que tot ho fem de manera clara, transparent i amb la màxima unitat podrem donar el tomb a aquest escenari.

Us acusen d'haver vulnerat la protecció de dades durant la Gigaenquesta del 2014. Consideres que es va fer un ús indegut de les dades?
No. De fet, tenim un recurs presentat on deixem clar que vam actuar d'acord amb la normativa. Ara bé, crec que no hi ha cap administració a l'Estat que compleixi al 100% la normativa de protecció de dades. És d'una enorme complexitat i fa que sempre hi hagi elements interpretables que impedeixen que ningú la compleixi del tot. Et posaré un exemple: fa quatre anys, vam ser víctimes del robatori d'un ordinador a Tarragona i ho vam denunciar als Mossos d'Esquadra. Al cap d'uns mesos, ens va venir l'Agència a posar-nos un expedient i una sanció de 40.000 euros perquè havíem estat objecte d'un robatori i, per tant, segons ens van dir, no havíem protegit correctament les dades. Això és real, eh? Realment és brutal.

Com pot ser això? No ho vàreu recórrer?
No hi ha res a fer. Ells et diuen que no s'han protegit correctament les dades i punt.

Un sentiment d'impotència brutal, imagino...
Mira, aquí està clar que l'Estat ha agafat l'Agència de Protecció de Dades com un dels cavalls de desgast cap a les entitats. És important explicar que aquesta agència té un cos d'inspectors molt petit, crec que estan per sota de la quinzena, i amb 15 inspectors per tot Espanya nosaltres ja hem tingut tres o quatre inspeccions. Això vol dir que han focalitzat el seu treball a desgastar-nos a nosaltres.

Què suposa per a l'ANC pagar una multa de gairebé 250.000euros? Financerament, posa en perill l'entitat?
No. Evidentment, quedem tocats, perquè un quart de milió d'euros són molts diners, però no ens afecta greument. A més, quan demanem ajuda a la gent per fer front a les campanyes que tenim previstes, la generositat i la implicació és molt gran. Les xarxes ja van plenes de missatges demanant un compte corrent. Està molt clar, però, que l'Estat, els propers mesos, anirà a debilitar tots els actors, entitats i persones que tenim un protagonisme en el procés. Dependrà de la capacitat que tinguem, com a societat, de protegir-nos i de crear espais de solidaritat entre nosaltres, que tinguem la possibilitat de guanyar més a tocar que mai.

Obrireu aquest compte que us demana la gent per poder fer donatius per fer front a l'embargament?
Ja tenim un compte on rebem donatius o aportacions i tenim els socis, que és l'important. Ara, però, no obrirem un compte específic per pagar la multa pel fet que l'Estat actuï. En tot cas, quan comencem la campanya pel 'sí' al referèndum sí que mirarem de recaptar més diners. Que quedi clar, però, que les aportacions de la gent sempre són molt benvingudes.

La Fiscalia manté la petició de 10 anys d'inhabilitació per Artur Mas i de 9 per Joana Ortega i Irene Rigau. Cap sorpresa?
Efectivament, cap sorpresa. L'Estat té un escenari molt difícil si es decideix no condemnar als acusats. Crec que una part de la sentència pot estar escrita. Que la Fiscalia mantingui les peticions d'inhabilitació no em genera cap sorpresa. Cal esperar com reaccionen els magistrats i el tribunal.

Si finalment els inhabiliten, quina serà la reacció de l'ANC?
No en vull parlar ara. No em pertoca, només a mi, parlar-ne com a Assemblea. Ha de ser una decisió col·lectiva però que tothom tingui clar que farem el que millor garanteixi el camí cap al referèndum i la independència.

Deixa'm, també, que et pregunti per les declaracions del'exnúmero dos de la policia espanyola, Eugenio Pino, al diari ElMundo. Assegura que van infiltrar gent a l'ANC. Ho penseu denunciar?
Ho estem estudiant. Aquí, però, algú s'hauria de preguntar si és legal que la policia s'infiltri en una entitat legal sense una ordre judicial. Això forma part de les clavegueres de l'Estat. Estem lluitant contra un Estat que no té la més mínima decència de respecte a l'Estat de dret, encara que, aquests dies, s'omplin la boca que sense compliment de la llei no hi ha democràcia. Els primers que incompleixen la llei, sistemàticament, són ells. Un moviment com l'Assemblea, que mou milers de persones amb centenars de voluntaris, no té res a amagar. Som molt clars.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada