“Una de les experiències més importants que es poden viure en nom de la democràcia”
Isona Passola, directora i productora cinematogràfica i presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, independentista reconeguda, ha estat un dels puntals en el procés sobiranista. L'endemà d'haver fet una defensa aferrissada de la importància estratègica del món audiovisual per al futur del país, valora el procés judicial contra els responsables polítics de la consulta del 9-N.
Quin records en té, del 9-N?
El 9-N va ser extraordinari. Tothom fent-se fotos i votant amb emoció. A quines eleccions s'ha vist al món que la gent quan posa un vot a l'urna faci cara de felicitat, plori i es faci fotografies? Emocionalment va ser una de les experiències més importants que es poden viure en nom de la democràcia.
Com valora l'actuació del govern en aquell moment?
Hi ha moments en què s'han de fer passos de gegant per avançar.
Què en pensa que el 9-N hagi arribat a judici i que dilluns el president Mas, la vicepresidenta Ortega i la consellera Rigau hagin de seure al banc dels acusats?
Això explica molt bé el que és el govern espanyol i el que està disposat a fer per la democràcia i per resoldre el problema territorial. Queden ben retratats.
Creu que la sentència ja està escrita, com ho pensa molta gent?
No m'atreveixo a especular, però de la manera com està tot manipulat és força plausible.
Com veu la judicialització de la política catalana?
Com la cosa més antidemocràtica i més de país tercermundista que es pugui imaginar.
Per què creu que el govern espanyol actua d'aquesta manera?
Per què a l'Estat espanyol no hi ha separació de poders i aquesta minoria secularment incrustada al poder no concep cap idea d'Espanya que no sigui la pròpia perquè en treu molt partit econòmic i, per tant, va a totes i juga brut.
I l'anomenada “operació diàleg”?
No li dono cap credibilitat. Quina “operació diàleg” hi ha amb una gent que juga d'aquesta manera. No me la crec. La veig totalment inversemblant.
Què s'hauria de fer en cas de condemna pel 9-N?
Mobilitzar l'opinió pública internacional per denunciar que una gent que ha fet les coses democràticament i civilitzadament, doncs ha estat encausada. És molt important que això es doni a conèixer, però també que la gent es mobilitzi aquí a Catalunya, que segur que ho farà.
I si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també és finalment condemnada?
S'haurà de fer el mateix. S'ha d'anar al límit cada vegada. Al màxim que democràticament sigui possible perquè no puguin tenir arguments i anar avançant.
Com veu el moment actual del procés? Hi veu cansament?
Per mi, una cosa per la qual s'han esperat uns cent cinquanta anys tirant curt, cinc anys no són res. S'ha fet el que s'havia de fer i s'ha fet molt bé. A més, això del cansament és una mentida. Hi ha aturades al replà per reposar, perquè no es poden estar pujant les escales a tota velocitat sempre. Però la gent que se sent concernida, que és molta, se sent disposada a tirar-ho endavant.
Joel Joan afirmava fa pocs dies que la majoria hi és, però que ens volen fer creure que no. Hi està d'acord?
Democràticament tenim majoria al Parlament i al carrer un suport molt ampli. Per què ens n'hem d'avergonyir si tenim molt més del que tenen la majoria de països?
Es farà el referèndum?
Tot està madur per poder fer un pas important endavant i aquest pas pot ser el referèndum. Sí.
Que la CUP hagi dit que aprovarà els pressupostos ha estat clau?
És un pas molt important perquè sense pressupostos no es pot abordar un canvi de paradigma d'aquestes dimensions.
Per què creu que determinada esquerra catalana, no ja el PSC, que havia donat suport al dret a decidir, sinó els comuns, no acaba de donar suport explícit al referèndum previst pel govern?
Quan arribi el moment sí que hi donaran suport perquè hauran vist el mur infranquejable que és la minoria que governa Espanya. També quan entenguin que el gran canvi d'estructures només es pot fer de veritat amb la separació de Catalunya, perquè Espanya assumeixi un model econòmic productiu i no especulatiu i depredador com és ara. Quan vegin que això és una sotragada que permetrà que Espanya canviï d'una vegada per totes aquest model, no els quedarà altre remei que fer-hi costat. Molts ho tenen interioritzat, crec.
Per què el món artístic i la intel·lectualitat espanyola no acaben de manifestar-se sobre el procés català?
Si, com passa a Espanya, manipules tant l'opinió pública i tens tan poca diversitat de mitjans de comunicació com hi ha actualment, és impossible tenir una informació contrastada, que a Catalunya la tenim i allà no la tenen. Del que era fa uns anys al que és ara, estem a anys llum, producte d'aquesta manipulació informativa. Això ha fet canviar certes actituds, fins i tot en els més progressistes. En canvi, conec molta gent que ho té clar, però no m'agradaria parlar en termes de conec molta gent perquè això no vol dir res. S'haurà de veure quan les coses vagin seriosament què passarà.
Què li sembla el president Carles Puigdemont?
Un gran president, una persona molt propera al poble, molt clar, que ho té molt clar i que té un consens molt ampli.
Dilluns al matí serà davant del Palau de Justícia?
I tant! Hi haurà molta gent. El poble sempre respon. No ha fallat mai. Això sí que ho tinc clar.
Font: elPuntAvui.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada