divendres, 26 de febrer del 2016

Pere Gendrau: «Intel·ligència anglesa, estupidesa espanyola»

Durant les darreres hores, hi ha hagut dos moviments judicials que alimenten el procés independentista. D'una banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha tombat el protocol d'usos lingüístics de l'administració i ha dictaminat que el català no pot tenir-hi un ús preferent. De l'altra, la Fiscalia General de l'Estat ha demanat al Tribunal Constitucional que impedeixi de fer res a la comissió d'estudi del Procés Constituent, amb advertència inclosa a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Els dos moviments no deixen de ser gestos d'un Estat que segueix al peu i a la lletra la més pura idiosincràsia espanyola, la de l'"ordeno y mando". Es continua actuant com un imperi davant d'unes colònies que necessiten tenir clar qui té la paella pel mànec. Vaja, que segueixen igual que a finals del segle XIX, i res es va aprendre a la guerra de Cuba.

A aquestes alçades, els dirigents estatals ja no poden escudar-se en què les antenes amb Catalunya estan avariades. Saben perfectament que a Catalunya s'ha articulat un projecte polític que hi és per quedar-se. I el que no es pot entendre és com la testosterona impedeix de tal manera als espanyols de comportar-se com va fer Anglaterra amb Escòcia. Els anglesos van permetre el referèndum i es van dedicar a seduir el públic escocès. Difícilment, anul·lar els usos lingüístics de l'administració i marcar paquet davant la segona autoritat del Principat hauria format part dels seus plans.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada