L’ANC va decidir anit consultar als seus socis la possibilitat que la Generalitat convoqui un referèndum vinculant sobre la independència. Ho ha fet després d’una setmana ‘que ha suposat un punt d’inflexió en el procés d’independència’ per la incapacitat, diu, demostrada pels partits polítics a l’hora de mantenir la unitat. Per això, i a la vista que ‘el full de ruta que va sortir de les eleccions del 27 de setembre ha quedat manifestament erosionat’, l’Assemblea proposa ‘avançar cap a la convocatòria d’un referèndum d’independència, la via més democràtica, legítima i efectiva per arribar a la proclamació de la República Catalana, recuperant la iniciativa política de la majoria independentista i finalitzant el procés.’
Després de la reunió Jordi Sànchez ha respost les preguntes de VilaWeb.
- Perquè un referèndum, ara?
- El referèndum atorga a la societat civil, de nou, la capacitat de rematar el procés. Representa la suma de moltes voluntats. És impecable en termes democràtics. I qüestiona internacionalment l’Estat, si s’atreveix a prohibir-lo. Però, sobretot, és una eina per tal que la societat civil torni a tenir el protagonisme polític.
- No hi ha perill que es torni a repetir un 9-N?
- No. Perquè el 9-N sempre es va plantejar des del respecte a la legalitat espanyola. És evident que aquesta proposta de referèndum que es podria fer ara, de forma ideal, hauria de ser acceptada per l’Estat espanyol. La gran diferència, però, aquesta vegada seria que si l’estat es nega a acceptar la proposta catalana aleshores el Parlament ha de crear una legalitat pròpia que el faci possible i viable, com un referèndum vinculant i oficial, no com una consulta.
- Això vol dir la DUI? Caldrà trencar amb l’estat abans de convocar-lo?
- Hem arribat a un punt on les institucions catalanes estan legitimades per a bastir una legalitat pròpia, si això és necessari. I per a convocar un referèndum no cal encara una DUI.
- Però, aleshores, si l’estat s’hi oposa…
- No cal tampoc que donem per segur que l’estat s’hi oposarà. A Escòcia el govern va convocar de forma unilateral el referèndum i només després d’això el govern britànic va accedir a pactar la seva celebració.
- Sembla poc probable que l’Estat espanyol pacti res.
- Ja veurem quina situació hi ha després de les eleccions espanyoles. Ja en parlarem d’això. En qualsevol cas la gran diferència l’hem de marcar des de Catalunya. Això no serà un 9-N perquè farem servir el cens i els resultats de la votació seran vinculants. Es proclamarà la independència si la gent vota que es proclami.
- Per tant estem parlant d’un referèndum unilateral?
- Seria millor que fos pactat però si ha de ser unilateral ho serà.
- I això vol dir que el full de ruta actual s’ha de refer?
- S’hi introdueix un element nou però el referèndum el podem fer encara dins el període de divuit mesos que marca l’actual full de ruta, abans de l’estiu del 2017, per tant.
- Finalment: significa això que la mobilització de l’11 de setembre girarà al voltant del referèndum?
- De moment els socis de l’ANC han de dir si volen que aquesta proposta sigui acceptada o no. Obrim un període de votació que acabarà a primers de juliol. I si els socis ens diuen que efectivament aquest és el camí aleshores haurem de mirar com encaixa en la que estic segur que tornarà a ser una gran mobilització de l’11 de setembre.
Font: VilaWeb.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada