dissabte, 19 de març del 2016

Flagrant espoli social

Un cop més el govern espanyol s'ha sortit amb la seva i ha imposat la seva política recentralitzadora, en aquest cas en el repartiment del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials. Amb l'afany de burlar la jurisprudència fixada en tretze ocasions pel Suprem i el Constitucional, que reconeixien la competència de la Generalitat per distribuir aquest fons entre les entitats, l'executiu del PP va canviar, l'any 2013, la regulació del sistema de subvencions amb l'objectiu de deixar-ne fora els territoris i limitar exclusivament la distribució dels ajuts a entitats d'àmbit estatal.

La decisió unilateral de canviar les regles del joc demostra un
desconeixement flagrant de la realitat del teixit associatiu català i un menyspreu envers les entitats socials que treballen en programes adreçats a gent gran, infància, persones amb risc d'exclusió social... I el que és pitjor, deixa en una situació molt delicada una seixantena d'entitats que es finançaven gràcies a aquests fons i que deixaran de rebre uns 13 milions d'euros. Un cop dur per a les entitats, però sobretot per als milers de persones que atenen diàriament.

Es dóna la circumstància que Catalunya, en una clara mostra de la importància que la societat dóna a la feina que fan les entitats, és el territori que més recapta amb la casella del 0,7%, amb una aportació de 54,4 milions el 2015, dels quals en va rebre 30,8. Estem, doncs, davant d'un nou espoli, en aquest cas no només econòmic sinó també social. Si ja abans se'ns retornava
menys del que recaptaven, ara encara serà pitjor, amb l'agreujant que els més perjudicats seran els més dèbils. Una prova més que cal avançar per desconnectar i poder gestionar els nostres recursos.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada