dijous, 2 de març del 2017

Guanyem temps, guanyem benestar

La majoria dels estats membres de la Unió Europea gaudim d’un model d’estat del benestar que ha permès, gairebé a la totalitat de ciutadans, tenir accés al sistema de salut pública, d’ensenyament i de pensions. Un estat del benestar que, per diverses causes, es troba actualment en perill.

Un dels aspectes de la vida quotidiana que influiria de manera positiva en la millora d’aquest estat del benestar seria gaudir de més llibertat en la gestió del nostre temps, i això només ho podrem fer mitjançant una profunda reforma horària.

Actualment, Catalunya es regeix per un horari que no correspon al de la nostra zona, sinó al de l’hora de l’Europa central. Això és així des de fa 75 anys, quan es va imposar un horari en sintonia amb Alemanya, aliada del franquisme, per evitar confusions en les accions bèl·liques de la Segona Guerra Mundial.

Primer, doncs, caldria retornar a l’horari de la nostra zona i després impulsar uns hàbits determinats que ens farien guanyar temps al temps i millorar el nostre benestar en forma de salut i qualitat de vida.


Compactar la jornada laboral per sortir abans de la feina. Introduir horaris laborals més flexibles d’entrada i sortida. Avançar les hores dels àpats, tant del dinar com del sopar i, sobretot, sincronitzar els horaris del món de l’empresa, el de les institucions i el de tots els actors socials i culturals.

Els entesos afirmen que les persones guanyaríem en felicitat, en salut i disposaríem de més temps per dedicar a la família, a la cultura i al lleure. A més, una jornada laboral compactada milloraria la productivitat i reduiria la sinistralitat laboral i l’estrès.

La Catalunya dels propers anys ha de ser un país millor, un país per a tothom. Un país en què no només es pugui mantenir l’actual estat del benestar, sinó millorar-lo i fer-lo extensiu a la totalitat de la població.

Aconseguir una bona reforma horària, amb nous horaris i nous hàbits socials ha de ser, també, un dels objectius d’aquest nou país, d’aquesta Catalunya del futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada