Rajoy ha promès 4.200 milions en infraestructures a Catalunya fins al 2020. Per què ara i no fins ara?
"La pregunta és si ara sí, o ara tampoc. Rajoy ha dit que s’invertirà més a tot Espanya i uns 1.050 milions a Catalunya a l’any fins al 2020. Si es mira el pressupost del 2016 del Ministeri de Foment [10.000 milions] el percentatge d’inversió a Catalunya, si complís tot el que ha promès, no passaria del 10%. Però com la inversió creixerà a tot Espanya, el percentatge a Catalunya serà inferior al 10%, i tot i que la població catalana és el 16% i el PIB català el 17% de l’Estat. Rajoy ens ha vingut a dir: seguirem fent el mateix que fèiem. Perquè ‘no em va malament’."
Es parteix d’incompliments a Rodalies, la llançadora del Prat… La raó és el procés independentista?
"No, perquè els percentatges d’inversió dels últims 4 o 5 anys estan en línia amb els que hi ha hagut des de la democràcia, amb alguna excepció com l’any 91 que va arribar a l’11-12%."
El corredor mediterrani s’acabarà la primavera del 2020 en tots els seus trams catalans. Ho veu possible?
"En la concepció que té el president Rajoy del corredor mediterrani, sí. Ho va expressar dilluns molt bé el ministre De la Serna, dient que en dues hores i vint-i-cinc minuts es faria el trajecte de Castelló a Madrid. El costum del govern del PP, inaugurat per José Blanco, gallec, és incloure al corredor mediterrani totes les inversions que connecten Madrid amb qualsevol província que toca la Mediterrània. S'acabarà perquè quedarà totalment connectat Madrid amb Barcelona i la frontera. A banda que l’any que ve acabarà funcionant el tram Vandellòs-Tarragona; algun any passarà, en fa cinc que diuen 'l’any que ve'… Sempre és l’any que ve. No és broma. Fa cinc anys que és 'l’any que ve'. Des del punt de vista del govern del PP es tracta de connectar Madrid amb tota la Mediterrània. Cal pagar els royalties a l’Abc, que en una portada del 2010 sobre l’AVE Madrid-València va encunyar el terme “Corredor Madriterráneo”.
Rajoy ha demanat suport als empresaris per guanyar la batalla de la moderació. El referèndum perjudica l’economia catalana?
"No, una votació mai perjudica. El que ha perjudicat des de fa dècades l’economia catalana és una política econòmica impresentable que destrueix valor, oportunitats… que està enfocada a tenir tota Espanya lligada en un procés de construcció nacional. Les infraestructures ho il·lustren bé. És una política que ha sacrificat la indústria exportadora permanentment, molt dolenta per als interessos empresarials catalans. El millor favor que es poden fer a si mateixos els sectors empresarials catalans és entendre que el concepte d'‘anar a Espanya’ que ha guiat la política econòmica no es destruirà i que l´única alternativa per fer les reformes que demana un país modern com han fet al centre i el nord d’Europa és un Estat independent. S’han de fer un favor a si mateixos".
Font: elNacional.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada