dijous, 30 de març del 2017

El referèndum unilateral tindria una altíssima participació i el sí guanyaria amb un 66%

Segons el CEO, la participació seria del 73,4% i el no es quedaria en un 33% dels sufragis

El sí a la independència guanyaria un referèndum unilateral amb un 66% dels vots, segons les dades del baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). La participació seria altíssima, d’un 73,4%, quatre punts per sota de les eleccions del 27-S, quan van votar un 77,5% dels electors, però per sobre de totes les altres eleccions al Parlament de Catalunya.

La dada de participació s’obté a partir de la suma dels partidaris de la independència (43,3%), els contraris (22,2%), els vots en blanc (6,2%) i el vot nul (1,2%). L’abstenció, els indecisos i els no contesta no es comptabilitzen perquè no formarien part dels sufragis. Malgrat que un percentatge d’indecisos podria decantar-se per alguna de les opcions, els resultats no canviarien significativament.



Amb aquestes xifres, el resultat és que, entre els que afirmen que anirien a votar al referèndum sense acord, un 59% dels enquestats votarien a favor de la independència i un 30% en contra, mentre que prop d’un 8% votarien en blanc o nul i encara hi hauria un 6% d’indecisos. Aquestes dades traduïdes a vot en referèndum, descomptant per tant els qui no saben encara què farien i els vots en blanc i nuls, significarien un 66,1% per cent de vots afirmatius contra un 33,9% per cent de vots negatius.

Una participació altíssima
El nou baròmetre mostra que un 73,7% dels votants és favorable a un referèndum, dels quals, un 50,4% està d’acord amb fer-lo encara que no vulgui el govern espanyol. Però, aquest 50,4% no serien els únics que participarien en un referèndum sense acord, sinó que el percentatge de la població que hi participaria, encara que no estigués de bon començament a favor de la convocatòria, és molt superior.

Concretament, davant la pregunta de si es fes un referèndum per decidir la independència ‘convocat i organitzat per la Generalitat i sense acord del govern espanyol’, un 20,7% assegura que s’abstindria d’anar a votar, però, en canvi, un 65,5% aniria a votar a favor o en contra, a més d’haver-hi un 8% que votaria en blanc o nul i un 6% d’indecisos.

Entre els independentistes gairebé tothom aniria a votar, però una de les dades que més destaca, és que una majoria de contraris a la independència també hi participarien. És especialment important, que més del 50% dels votants de totes les formacions unionistes participarien en el referèndum convocat per la Generalitat. Havent més contraris a la independència que anirien a votar que no pas s’abstindrien.

Per exemple, un 68,4% dels votants del PP anirien a votar, dels quals, un 61,5 ho faria en contra i un 7 en blanc. El 29,8% s’abstindrien o no anirien a votar. O els votants del PSC, un 60,7% dels quals també participarien en el referèndum –un 10 ho farien a favor de la independència–, mentre que un 33,6 decidirien no concórrer a les urnes.

En el cas de Catalunya Sí que es pot, per la seva banda, la participació en un referèndum unilateral pujaria fins al 73,4%, amb una majoria de favorables al sí, i un 18,2 no prendria part en la votació. Els seus votants són els més indecisos de tots els partits, amb un 8,4%.

La voluntat de participar en un referèndum sense acord amb l’estat pren importància amb les dades de l’enquesta, perquè només un 17,6% dels ciutadans considera molt o bastant probable que el govern espanyol acabi oferint un acord acceptable per la majoria del Parlament de Catalunya.

L’opció de que arribi una oferta acceptable de l’estat també és vista amb escepticisme entre els votants de partits contraris al dret a decidir com C’s (26,5%), PP (21%) o PSC (20,8%).

Les diferencies respecte el baròmetre de GESOP de desembre seria principalment, que a mesura que es va eliminant ‘terceres vies’, un major percentatge dels contraris a la independència estarien disposats a participar en el referèndum, encara que aquest seria un vot contrari a l’estat independent.

Les dues possibilitats contraposades
Fa uns mesos ja es preveia que els contraris a la independència només tenien dues formes contraposades de capgirar el resultat. Una opció seria boicotejar totalment el referèndum i aconseguir que aquesta acció desmobilitzes tant tots els votants com perquè la participació fos molt baixa i per tant la legitimitat del referèndum fos qüestionable.

Els resultats del Baròmetre semblen dificultar encara més la primera opció, ja que una majoria de votants de tots els partits, tindrien a dia d’avui intenció de votar i per tant, se’ls hauria de convèncer perquè no hi anessin. No sembla senzill i més quan els partits que voten ja han deixat clar que s’oposen al referèndum unilateral.

A més, caldria afegir el 72% dels votants de CSQP que afirmen ja ara que hi participarien, dels quals la meitat a favor de la independència. I només amb CSQP ja seria factible arribar a una participació del seixanta per cent.

La segona opció seria acceptar el repte i intentar mobilitzar a favor del no el màxim de partidaris possibles.



Majoria partidària al referèndum
Un 50,3% és partidari que el referèndum es convoqui per més que no ho vulgui l’estat espanyol, i un 23,3% respon que n’és favorable però només si és acordat amb l’estat. Tan sols un 22,7% es declara contrari al referèndum.

És destacable que pràcticament la meitat dels votants de Catalunya Sí que es Pot es declaren partidaris del referèndum sense acord amb l’estat espanyol: un 47,7% dels votants. A més, un 34,1% dels votants de CSQP votaria sí en un referèndum unilateral i un 27,6% que hi votaria en contra. Un 10% dels votants del PSC també votaria sí en el referèndum unilateral.



La majoria independentista al parlament penja d’un fil
D’una altra banda, Junts pel Sí guanyaria les eleccions amb 58-60 escons (entre quatre i dos menys que no pas ara), però la majoria independentista al Parlament, que és de 68 diputats, podria perillar tenint en compte que la CUP també baixaria fins a 8 diputats (en compte dels 10 actuals). Ciutadans es manté en segona posició, amb 20-21 diputats (ara en té 25), seguit de CSQP que n’obtindria 18-19; el PSC fóra quart, amb 15-16, i el PP n’obtindria 13.

Suspens del govern espanyol
El CEO també inclou una pregunta sobre la gestió del govern espanyol durant aquests darrers mesos. Només un 18,7% dels catalans aproven la gestió de l’executiu de Mariano Rajoy, mentre que un 80,4% el suspenen. A més, un 78,6% dels catalans veu poc probable o gens que el govern espanyol acabi oferint un acord acceptable per la majoria parlamentària de Catalunya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada