dissabte, 6 d’agost del 2016

Sánchez veu Catalunya abocada a la ‘unilateralitat’ per l’actitud de Rajoy i el TC

Demana 'culminar' el procés amb un referèndum i no amb unes eleccions constituents

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha considerat que l’actitud del Tribunal Constitucional espanyol (TC) i del president en funcions, Mariano Rajoy, aboquen Catalunya a culminar el procés sobiranista des de la ‘unilateralitat’.

‘Les institucions de l’estat espanyol ens estan expulsant d’una solució pactada raonable i estan obrint el camí a un acte de sobirania del Parlament, particularment a la unilateralitat’, ha afirmat en una entrevista d’Europa Press.

El president de l’ANC fins i tot preveu una col·lisió institucional entre Catalunya i la resta de l’estat espanyol: ‘En democràcia quan tens la legitimitat per avançar en determinades llibertats cal acceptar fins i tot la col·lisió amb una legalitat que és restrictiva’.

Sànchez sosté que són molts els sobiranistes que tenien la ‘secreta esperança’ que el govern espanyol s’obriria a negociar un referèndum pactat com a Escòcia, però conclou que això no ha estat així i no ho serà.

‘Si no hi ha acord, el que demanem és que les institucions catalanes tinguin la determinació d’organitzar un referèndum des d’una estricta sobirania catalana. És el repte que tenim’, ha tancat el màxim responsable de l’entitat sobiranista.

L’ANC és partidària que la Generalitat organitzi un referèndum al marge de si l’estat espanyol ho avala o no: la CUP i Demòcrates de Catalunya avalen l’estratègia, però ni ERC, ni el PDC ni el govern l’han aprovat de moment.

Sánchez assegura que en tots els sectors del sobiranisme es té una ‘receptivitat molt bona’ sobre impulsar aquesta consulta, i que correspon al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aclarir si m’és partidari.

‘Li toca al govern estudiar totes les opcions i els elements tècnics per culminar el procés. Ens consta que el referèndum és a totes les taules, tant de JxSí com de la CUP i també del govern’, conclou Sànchez.

El full de ruta no és un ‘llibre sagrat’

Admet que fer aquest referèndum és una modificació del pla sobiranista, però afirma que el full de ruta del govern no ha de ser ni ‘un llibre sagrat ni una veritat revelada’, sinó un document flexible.

Sànchez assegura que un referèndum així seria reconegut internacionalment, mentre que considera que utilitzar unes eleccions catalanes a manera de comicis ‘constituents’ no seria la via més òptima per validar si els catalans volen la independència o no.

‘Sobretot, el que no és una manera de culminar el procés són unes eleccions constituents perquè seria malgastar l’esforç de les eleccions del 27-S. Toca culminar-ho amb un referèndum’, sentència.

Així, l’ANC demana un referèndum sobre la independència i, si guanya el ‘sí’, unes eleccions constituents perquè el nou Parlament redacti una constitució catalana: ‘L’instrument que correspon a una societat madura és el referèndum’.

Gest de complicitat amb els ‘comuns’

Sànchez ha assegurat que la mobilització sobiranista per a la Diada que preparen l’ANC i Òmnium no és un acte només per a independentistes, sinó per a aquells que apostin pel referèndum com a ‘mecanisme raonable’ per dirimir la situació a Catalunya.

Així, el president de l’ANC planteja que se sumin aquells que des del 2012 reivindiquen una consulta per a Catalunya, cosa que inclou els partits que integren les confluències d’En Comú Podem i Catalunya Sí Que Es Pot, que no són partidàries de la independència però sí de preguntar als catalans.

Sánchez no aclareix si ha de ser l’última Diada de mobilització sobiranista: ‘No sé si serà l’última. El desig és que sí però l’afirmació categòrica no seré jo qui la faci. A vegades els desitjos i la realitat no acaben coincidint’.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada