dimarts, 23 d’agost del 2016

Jordi Sànchez: «A punt»

Per quan vingui el juny del 2017, la majoria independentista del Parlament s'ha compromès a estar a punt per culminar la secessió de l'Estat espanyol. És el que milions de catalans hem demanat en les manifestacions més multitudinàries de la història d'Europa. És el mandat popular de les eleccions del 27 de setembre. D'aquí a deu mesos serà l'hora.

L'Assemblea Nacional Catalana compta que Junts pel Sí i la CUP encararan aquesta etapa final amb la màxima unitat d'acció. Compta que superaran la qüestió de confiança del dia 28 de setembre i que sabran acordar els pressupostos. Sense aprovar-los, ni es poden completar les estructures d'estat ni posar en pràctica les polítiques socials de protecció als més febles ni fomentar el creixement econòmic que ens farà sortir dels anys de crisi. La societat civil ja fa anys que està unida, amb la convicció que la unitat és el que garantirà la fundació de la República Catalana.

Posar tot el país en moviment aquest Onze de Setembre és demostrar al món que perseverem, tossudament, en el que fa 4 anys vam començar, en aquella magnífica Diada del 2012. L'Onze de Setembre és festiu i és plural, obert a tothom i a tots els legítims matisos polítics. Cada Onze de Setembre ens recorda que la ciutadania tenim ambició d'estat, i que farem costat als partits polítics majoritaris i a les institucions que ens representen en aquests mesos decisius. El procés constituent que ara l'Estat espanyol intenta frenar convocarà a tothom, els sobiranistes i els reticents, per gestar la República Catalana independent.

Qui dubta que a l'Assemblea Nacional Catalana li agradaria que abandonessin l'ambigüitat tots aquells que, per principis democràtics, respecten el dret a decidir del poble català? El referèndum d'independència és l'eina democràtica que permetrà a tots els catalans expressar la seva voluntat de manera clara i transparent i, a la vegada, la que pot ser més fàcilment llegida per la comunitat internacional. Per això la tornem a posar damunt de la taula. Qui pensa que volem que el referèndum sigui unilateral? Volem que sigui acordat. Però si ens neguen el nostre dret, seurem igualment en aquest autobús, com hi va seure Rosa Parks. Estem cansats que no ens deixin seure, i hem arribat al punt que l'ambigüitat i el silenci dels nostres amics es tornen connivència amb l'statu quo del centralisme corrupte i la involució democràtica.

Els independentistes sabem que el Parlament es mantindrà ferm, que aprovarà les normes de desconnexió, pressupostàries i de convocatòria del referèndum que la legítima culminació del procés d'independència requereix. És probable que l'Estat hi oposi una interpretació miop de la Constitució, aquella que es va aprovar l'any 1978, elaborada sota les pressions clares de l'aparell franquista i referendada sota la por acumulada al llarg de quaranta anys. Avui, la societat civil està preparada per defensar democràticament i pacíficament les nostres institucions i els legítims representants de la nostra sobirania, i serà clau per fer prevaldre la nostra dignitat i la del propi país.

El proper Onze de Setembre estem tots convocats per expressar novament la nostra determinació. Estem a punt d'assumir la responsabilitat de fer de Catalunya el país democràtic i just pel qual tanta gent ha sofert i ha lluitat. Per tots, per la generació actual i per les futures, estarem a punt, units, avançant pas a pas els propers mesos cap a la independència. Tenim el dret de ser lliures i també, pensant en les generacions futures, tenim el deure de ser-ho.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada