dilluns, 16 de novembre del 2015

Marina Llansana: «20-N: tots a la Model»

En la primera intervenció del debat d'investidura que va fer el president Artur Mas, va dir textualment que l'Estat espanyol té “tics i reflexos predemocràtics” i aquesta afirmació va ser la que més va encendre els ànims a les tertúlies de Madrid. Mas ho havia refermat dient que es tracta d'un Estat que pretén inhabilitar o empresonar aquells que pregunten l'opinió de la ciutadania, però aquest és només un petit exemple de la llarga llista d'arguments que podríem posar sobre la taula per demostrar la falta de cultura democràtica de l'Estat espanyol.

De tots els arguments, al meu entendre el més escruixidor és la manera com l'Estat ha tractat el seu passat dictatorial. Divendres farà quaranta anys de la mort de Franco –quaranta!– i encara ningú no ha demanat perdó per res, no s'han jutjat els franquistes –emparant-se en una llei d'amnistia que va ser una estafa democràtica–, i els qui van tenir responsabilitats durant la dictadura han ocupat durant anys cadires molt ben retribuïdes en consells d'administració de grans empreses. I encara més greu: els judicis franquistes segueixen vigents avui en dia, i les famílies de les víctimes –des de Companys fins a Puig Antich– han hagut d'anar fins a l'Argentina a buscar justícia.

Aquest divendres, 20-N, a les set de la tarda, davant de la presó Model de Barcelona, Òmnium Cultural, l'ANC, la Comissió per la Dignitat, la Fundació Justícia i Pau, Drets i una trentena d'entitats memorialistes ens criden a demanar justícia pels crims del franquisme en un acte unitari que hauria de ser de masses. I si l'Estat espanyol no vol fer justícia, arranquem almenys el compromís de les forces polítiques catalanes que la república catalana serà capaç de fer el que no ha fet mai Espanya: passar comptes amb un passat totalitari, jutjar el franquisme –i els franquistes– i reparar les víctimes i els seus familiars.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada