diumenge, 8 de novembre del 2015

Forcadell: «Arribaré on sigui. No tinc por»

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va assenyalar divendres directament “sense cap mena de dubte” la presidenta del Parlament, Carme Forcadell (Xerta, 1957), com a objectiu de qualsevol actuació de l’executiu espanyol “jurídicament i políticament” si la Cambra catalana “ignora” la providència del TC en relació a la proposta de resolució de JxSí i la CUP. La presidenta assegura a El Nacionalque tirarà endavant allò que decideixin els diputats i retreu a Santamaría les seves declaracions, que considera amenaces al Parlament.

Dilluns el Parlament vota la proposta de resolució pactada entre JxSí i la CUP…
Sí. És una declaració d’inici de procés.

I quina creu que serà la reacció de l’Estat espanyol?
Crec que ho portaran al Tribunal Constitucional, perquè ja ho han dit. Això és un conflicte polític, però l’Estat espanyol en comptes de resoldre-ho políticament, ho resol jurídicament. Ho portarà al Constitucional com ha fet amb tantes coses. Si l’Estat espanyol hagués intentat resoldre políticament els problemes polítics no seríem on som.

Sáenz de Santamaría l’ha assenyalat com a principal responsable. Se sent amenaçada?
Més que sentir-me jo amenaçada, el que em sembla que s’amenaça és la democràcia i la sobirania del poble. Això sí que és preocupant. La presidència del Parlament, i el Parlament, com a legítim representant de la sobirania, haurien de ser objecte d’especial respecte i protecció per la resta de poders constituïts.

Què li sembla el to que ha utilitzat la vicepresidenta espanyola amb vostè?
Podem discrepar, podem fins i tot estar profundament en desacord. Però per molt accentuada que sigui la discrepància política, no està renyida amb el respecte i la cordialitat.

Què farà la presidència del Parlament quan el Govern espanyol reaccioni?
Aquest parlament farà el que decideixi la majoria de diputats i diputades.

I en el moment en què es digui que no es pot anar més enllà?
El que decideixi la majoria de diputats i diputades. Això s’haurà de decidir votant.

Li fa por la paraula desobediència?
No. És que no es tracta de desobeir. Tenim un mandat democràtic i això és el que s’ha de complir. La feina del Parlament i el compromís del Parlament és portar a terme el que decideixin els diputats. La paraula no és desobeir, sinó que estem complint el mandat democràtic que va sorgir de les urnes. Uns partits van guanyar amb un programa i l’estan portant a terme.

L’obediència al mandat democràtic passa per damunt de resolucions del TC?
Nosaltres diem obediència al mandat democràtic. Després veurem com es tradueix. El que ha de prevaldre sempre és la democràcia.

Des de Madrid fa temps que es prepara la resposta: s’ha aprovat la Llei de Seguretat Nacional, la reforma de la llei del TC…
Parlen molt, però una altra cosa és que s’apliqui. Recordo que el 9N van dir que no es votaria i es va votar. Una cosa és tot aquest sistema de fer por, d’amenaces… Una altra cosa és que ho facin.

No s’atreviran?
Crec que no. Farien un flac favor a la democràcia espanyola. Davant del món, l’Estat espanyol es retrataria, això el debilitaria, i, en tot cas, afavoriria Catalunya.

Si va endavant el recurs al Constitucional, rebrà vostè la suspensió del TC i assumirà la responsabilitat. Això pot provocar que, si no acata, sigui apartada del càrrec. Li preocupa?
És irrellevant la Carme Forcadell en si mateixa. El que en cap cas és irrellevant és quan es menysté, s’assetja o es tracta de condicionar o fins i tot d’intimidar el funcionament d’una Cambra per possibilitar un debat i assumir la voluntat popular. El que sempre acataré i defensaré és la voluntat democràtica dels ciutadans perquè abans que qualsevol altra consideració sóc demòcrata. I en aquest punt hi seré sempre.

Han estudiat els escenaris possibles?
No. No prevèiem que ja abans de fer res, s’hagués organitzat tot aquest enrenou.

Diu que el 9N és un exemple que es poden fer les coses. Però, després del 9N hi ha hagut una querella i el president està imputat per delictes que comporten inhabilitació i, fins i tot, presó…
Van als tribunals, però estic segura que s’arxivarà la causa.

Vostè és molt optimista!
Sempre. Si mirem en perspectiva el que hem avançat, fa quatre anys enrere ens ho diuen i no ens ho hauríem cregut. Aquesta trajectòria que hem fet com a país em fa ser optimista.

Tothom al grup de JxSí comparteix aquest optimisme?
Sí.

En qualsevol cas, la presidenta del Parlament arribarà fins al final?
Arribaré allà on vulguin els diputats. Arribaré allà on sigui per complir el mandat democràtic de les urnes del 27S, perquè és el que em toca. He de fer el que decideixin els diputats i aquests han de complir el mandat democràtic de les urnes.

Sense por ni inquietud…
No. A més, jo crec que anirà bé. Per tant, no. No en tinc.

Com van les relacions amb l’oposició?
Cada grup fa la seva feina. Hi ha dos punts de vista contraposats dins l’hemicicle i cadascú fa el seu paper.

La reunió de la Mesa de dimecres passat, quan es va tirar endavant la proposta de resolució tot i que el PP no havia constituït el seu grup, va ser dura?
Sí. Va ser molt dura. Però crec que no serà l’única. Hi ha opinions molt contraposades i això es reflecteix en les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus.

Per què és tan important votar la proposta de resolució que posa en marxa el procés abans de la investidura?
JxSí ho portava en el seu programa electoral. Deia que en el primer ple s’aprovaria. A més, el candidat ha de ser una persona que combregui amb aquests principis i ha d’estar disposat a tirar endavant la declaració.

Però normalment la legislatura comença amb el ple d’investidura.
Aquesta no és una legislatura normal.

El fet que no s’hagi pogut fer la investidura ni s’hagi concretat quin és el candidat que compta amb una majoria suficient per ser escollit, no afebleix el procés?
De moment només hi ha un candidat, el de JxSí. Té el suport de la força majoritària.

Quin serà el desllorigador per a la investidura, pot ser el ple de dilluns?
M’agradaria molt que fos el més aviat possible. Perquè això allargar-ho no beneficia ningú. Al contrari.

Hi ha qui defensa deixar-ho per després de les generals…
No posarem el futur de Catalunya en mans del que passi a l’Estat espanyol. Per tant, intentarem que sigui el més aviat possible. Això interessa absolutament a tothom.

Seria bo arribar a un acord sobre el govern abans de començar la campanya electoral de les generals?
Seria molt bo. Com més aviat, millor. L’ideal seria que la setmana que ve es pogués resoldre. Ara, abans de la campanya electoral vol dir finals de mes… Podria ser, per què no? Però depèn…

I el candidat és Artur Mas?
Fins ara, sí. És l’únic candidat que tenim.

Hi pot haver algun canvi?
Depèn dels grups parlamentaris. En aquest moment l’únic candidat és el que ha presentat JxSí i aquest és Mas.

Vostè defensa alhora que Mas és el candidat i que ningú és imprescindible…
Una cosa no treu l’altra. Aquest procés és tan important, que està per sobre de tot, per sobre de qualsevol persona. Ningú és imprescindible però tots som necessaris.

Creu que CDC comparteix aquesta opinió?
No ho sé. Això ho hauria de preguntar a CDC. El president Mas és un gran actiu. Però en aquest projecte tan gran el que està per sobre de tot és el país i el futur de Catalunya.

Vostè està en una de les comissions de negociació amb la CUP, com van les converses?
En les comissions s’avança molt bé. Hi ha moltes coincidències en temes socials. Les converses van bé. Però, no avancen potser al ritme que voldríem.

Veu la possibilitat que calgui fer noves eleccions al Parlament el mes de març?
Espero que no. L’escenari d’eleccions no el vol ningú. Com a mínim, els grups que estan en aquest procés. I a més, és un escenari dolent per al país. En canvi, l’acord és el millor que ens pot passar i això ho veu tothom. Cal trobar fórmules creatives per arribar a un acord. Les eleccions a hores d’ara no les contemplo.

Si ara és tan difícil fer la investidura, com serà governar aquests 18 mesos?
Sí, sí, també serà difícil això ho admeto. Serà molt difícil. Perquè tenim l’Estat espanyol en contra. També ho és ara.

El PP diu que vostè actua més com una activista que no pas com una presidenta del Parlament.
Jo tinc molt clar quina és la meva missió. És donar veu i escoltar tothom. Tots els grups parlamentaris han estat convidats a la Mesa. No s’havia fet mai. Escoltarem tothom. Una altra cosa és que jo pertanyo a un determinat grup polític. Com ha passat sempre. Però, quant a la participació i el diàleg, estic disposada. Per això els vaig convidar a estar a la Mesa perquè volia escoltar tothom.

Amb el Rei ja té previst com serà la conversa?
No ho tinc previst. Però ho faré. Faré tot el que s’ha de fer, evidentment.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada