dimarts, 17 de novembre del 2015

Germà Capdevila: «Monarquia o República»

«O ens posem d'acord i avancem en la creació de la República Catalana o ens quedem amb una monarquia restaurada sobre els fonaments del règim franquista»

L'exaltació dels valors republicans és un dels elements més presents en les declaracions dels líders i les manifestacions dels ciutadans que aquests dies intenten refer-se del cop execrable del terrorisme a París.

És una bona oportunitat per valorar l'opció única i irrepetible que els catalans tenim al davant. Després d'una victòria històrica i d'aconseguir una majoria absoluta independentista incontestable al Parlament, hem de fer una tria que definirà el país que viurem i que deixarem als nostres fills i néts.

La tria és senzilla: Monarquia o República. O ens posem d'acord i avancem en la creació de la República Catalana o ens quedem amb una monarquia restaurada sobre els fonaments del règim franquista, sense divisió efectiva de poders i amb una democràcia de baixa intensitat.

No perdonarem que els nostres líders no entenguin la dimensió històrica del moment. No hi ha cap justificació per no establir un ordre de prioritats en les seves demandes. No hi ha cap raó que ens pugui fer entendre que és millor la monarquia espanyola que una República catalana, per més imperfecta que sigui, i per més complicat que sigui el període de transició fundacional. No podem encallar-nos en el color de les parets o en l'estil dels mobles quan encara no tenim les claus del pis.

Anar a noves eleccions és decretar la fi del procés català i l'inici de la dissolució de la identitat catalana en la matriu castellana. Els ciutadans castigaran totes les opcions sobiranistes i els resultats obriran la porta a un govern de "salvació nacional" unionista que acabi per sempre més amb el somni de recuperació de la llibertat nacional.

Ens ho podran explicar de totes les maneres possibles, però el fracàs de les negociacions només voldrà dir una cosa: que uns i altres prefereixen la monarquia abans de cedir parcialment en els seus postulats i aconseguir la República. I això val tant per a la CUP com per a JxS. Si no hi ha acord, tots dos ens hauran traït.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada