divendres, 19 de juny del 2015

Vicent Partal: «Sobretot cal decidir què votem el 27-S»

'El 27-S què votem?' Cal tenir clar que la resposta a aquesta pregunta no és cap decisió que puguen prendre els partits. I també que és la més transcendental de totes.

Primer de tot, hem de respondre a això. El 27-S votem per obrir el procés d'independència i emprendre, per tant, el procés constituent que hauria de portar a la proclamació final de la república catalana durant els primers mesos del 2017 o votem per canviar o ratificar el govern autonòmic?

La pregunta és tan senzilla i directa com això, i cadascú l'ha de respondre en el seu interior. No solament això: cadascú ha de votar en consciència a partir de la resposta que n'obtinga. El que hi ha en joc no admet dubtes ni incerteses.

Com més va amb més claredat: els partits independentistes ens proposen una votació que siga un referèndum, un plebiscit, sobre la independència. I el gest, històric, de CDC trencant amb Unió sense contemplacions i de manera neta i directa va en aquesta línia. Unió diu que vol ser portaveu dels del sí-sí, però també dels del sí-no, o vés a saber si dels del no obertament. I CDC li respon dient que res a dir, que hi tenen tot el dret, però que si no estan pel sí-sí s'ha acabat CiU. Poca broma. Els convergents fan el que tots hauríem de fer: impedir que el 27-S hi haja cap incertesa sobre què es vota.

I es tracta d'això, efectivament. És clar que tothom té dret a definir-se com vulga i a posar la prioritat política allà on considere convenient. Qui vulga presentar el 27-S com unes eleccions destinades a canviar el color polític del govern d'una Catalunya autònoma dins l'estat espanyol hi té tot el dret. I qui vulga usar les eleccions per a formar un govern autonòmic diferent, sobretot per això, té tot el dret d'intentar-ho. Però aquesta vegada, sense cap excusa, qui decidirà si les eleccions són per a escriure la història en majúscules o si són només per a redactar una crònica de diari, circumstancial i oblidable amb el pas dels anys, serem nosaltres. Cada votant del país.

Aquesta vegada, a les eleccions del 27-S, els votants decidirem molt més que no hem decidit mai. Amb la nostra tria convertirem els comicis en el plebiscit que obre la porta a la independència o ens limitarem a decidir qui presideix l'esquifida i cada volta més inservible autonomia que tenim. Aquesta vegada votar un partit o un altre serà molt més que votar una sigla o votar-ne una altra. Votar un candidat o un altre serà més decisiu que mai. Convèncer-nos d'això i convèncer la majoria del país d'això és la ruta més nítida cap a la independència. I aquesta vegada, sense cap excusa, el camí a la llibertat només depèn de tu, estimat lector.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada