dissabte, 20 de juny del 2015

Eduard Voltas: «99 dies»

"El front del Sí s'ha de tornar a posar les piles perquè convocar un plebiscit no vol dir guanyar-lo"

No ha estat la millor setmana per als escèptics, cínics i burletes de dins i fora de Catalunya que mai no van creure que el procés anés de debò. Perquè resulta que va tan de debò, que és tan veritat que el 27S és un plebiscit sobre la independència, que CDC i UDC s'han divorciat. Allò que mai no havia de passar, aquell pronòstic de quatre eixelebrats, s'ha esdevingut. De la nit al dia escèptics, cínics i burletes han substituït el somriure condescendent per una ganyota a mig camí entre l'estupefacció i la preocupació. Sí, el procés va de veres. T'agradarà més o menys, però va de veres.

Votarem, doncs, i ens comptarem. I hi haurà tres llistes que, si sumen més de 68 diputats, iniciaran formalment el procés de desconnexió de l'estat espanyol i creació d'un nou estat independent (una afirmació, aquesta, que fa quinze dies hauria generat somriures fotetes). Ho faran de bona fe, sí, garantint la màxima seguretat jurídica possible en cada moment, sí, i buscant el diàleg amb l'estat espanyol per complir el mandat democràtic rebut, sí. Però ho faran. A les cancelleries ho saben des de fa temps, i ara ja ho saben també els cercles dels poders polític, econòmic i mediàtic. Aquest és el salt de credibilitat que s'ha fet aquesta setmana.

Esvaïts els dubtes sobre el caràcter plebisctari del 27S, doncs, el front del Sí s'ha de tornar a posar les piles perquè convocar un plebiscit no vol dir guanyar-lo, i el sobiranisme portava molts mesos enredat en qüestions de mètode. Finalment el mètode són unes eleccions amb tres llistes diferents del Sí-Sí que es comprometen a sumar les seves forces l'endemà de les eleccions per fer la independència si hi ha majoria d'escons. Aquest és el mètode. Potser és un error fatal o potser és una genialitat absoluta, però és aquest i punt. Cal assumir-ho, deixar enrere retrets i lamentacions i exigir a tots els actors que se centrin en convèncer de les bondats de la independència els ciutadans que encara dubten. Amb rigor, amb pedagogia, amb generositat, i cadascú amb el seu accent. Queden 99 dies.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada