dilluns, 4 de setembre del 2017

Germà Capdevila: «Lliures, ara i aquí»

«Aquesta setmana al Parlament naixerà –de facto i provisional– l'estat català independent. El que passarà després dependrà de la tenacitat i resistència de governants i ciutadans»

L'objectiu central del moviment ciutadà que a partir de la consulta d'Arenys de Munt va capgirar el panorama polític català de forma completa, serà una realitat aquesta setmana, finalment. Quan el Parlament aprovi la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat, desconnectarà l'endoll que ens subjecta a l'ordenament jurídic espanyol.

De forma provisional, pendent del resultat de l'1-O, el Parlament de Catalunya esdevindrà l'únic representat de la sobirania dels catalans, i establirà un marc jurídic nou, independent de l'Estat espanyol, que servirà per celebrar el referèndum amb garanties, per una banda, i per assegurar una transició ordenada a la nova república, si aquesta és la decisió dels catalans, per l'altra. Serem, de facto, independents.

D'aquesta manera, el Parlament acabarà amb l'estat d'excepció al que estem sotmesos des de 2010, quan el Tribunal Constitucional, sota les ordres del PP i el PSOE, va dinamitar l'arquitectura institucional de l'Estat. D'aleshores ençà, Catalunya ha estat l'única comunitat autònoma subjecta a un Estatut no aprovat en referèndum, sinó imposat per un tribunal polititzat, amb integrants amb mandat caducat o morts. Amb aquella sentència. l'estat de dret forjat pels constituents de 1978 va saltar pels aires. Ja no existeix.

Deslliurats doncs del pacte constitucional de la Transició, Catalunya té tota la legitimitat per autodeterminar-se. L'aprovació de les lleis del referèndum i de transitorietat serà un exercici clar del dret d'autodeterminació, que no depèn de cap reconeixement extern, sinó de l'aplicació efectiva de la voluntat plasmada en el nou marc legal propi i independent.

La resposta de l'Estat està guionada des de fa temps. Plouran les suspensions i inhabilitacions, però la desconnexió del marc legal espanyol i l'establiment d'un de propi implica –necessàriament– que ni el TC ni cap instància de l'Estat espanyol tindran ja jurisdicció a Catalunya.

A partir d'aquesta setmana tot es redueix a la tenacitat i capacitat de resistència dels governants i ciutadans de Catalunya per resistir les mesures repressives que pugui intentar l'Estat. Per això serà cabdal una mobilització massiva l'11-S i una participació elevada l'1-O. Això sortirà bé si Catalunya demostra –a sí mateixa, a Espanya, a Europa i al món– que realment ha desconnectat, que exercirà l'autodeterminació i n'aplicarà el resultat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada