dimecres, 13 d’abril del 2016

Laura Pinyol: «A 15 mesos de guanyar... un país»

«Menys samarretes pamfletàries al Parlament i més compromisos ferms»

Aquest passat cap de setmana, Iniciativa va celebrar la seva 11a Assemblea Nacional, on es va ratificar l'estratègia de confluència amb el nou partit d'esquerres que impulsa Ada Colau. Marta Ribas, la coordinadora nacional del partit, juntament amb David Cid, va proclamar que eren a quinze mesos de guanyar les eleccions de Catalunya i que la formació ecosocialista havia d'abanderar l'esperit del PSUC del segle XXI.

És una llàstima que aquesta formació tradicional d'esquerres, tan contestatària i antisistema, participi del procés constituent que viu Catalunya amb una vocació tan autonomista. A quinze mesos de guanyar les eleccions? Tenim l'oportunitat de ser a quinze mesos de guanyar un país i la formació d'Iniciativa per Catalunya, en aquest pla previ a l'amalgama de formacions d'esquerra, es planteja la contesa electoral com un assalt al govern.

Iniciativa s'ha presentat, en les tres últimes cites electorals, amb tres paraigües diferents. A les eleccions municipals, ho va fer amb confluència amb altres formacions segons el municipi, amb un èxit especial a Barcelona; a les eleccions al Parlament, la candidatura de CSQP va resultar decebedora, per l'omissió de Colau i per la divagació de missatges durant la campanya; però, a les eleccions del 20-D, l'aposta d'En Comú Podem, ara sí amb Colau fent de força propulsora amb Xavier Domènech, van guanyar les eleccions amb un 24% dels vots i 12 diputats. Què ha passat, tanmateix?

El Parlament espanyol és a punt d'esgotar els terminis per a la formació d'un nou govern. En Comú Podem no ha pogut formalitzar el grup propi i la formació de Pablo Iglesias ha estat incapaç d'imposar la seva aposta electoral d'un referèndum per a Catalunya. És dolorós saber que a l'altra banda, a Espanya, no hi ha espai ni formacions disposades a trobar una solució política negociada per a Catalunya. Però, i ara què? Si les pressions perquè Podemos o el PP s'inhibeixen en un nou debat d'investidura per fer possible un govern PSOE-Ciutadans no són suficients, la convocatòria d'unes noves eleccions el 27 de juny poden castigar especialment la formació malva i, en canvi, beneficiar un PP que, qui sap, si pot treure's un as de la màniga amb un nou candidat.

El que és segur és que a Catalunya, unes noves eleccions el 27-J esgoten la il·lusió d'arrencar a Madrid la celebració d'un referèndum. Per això és urgent que totes aquestes forces d'esquerres s'arremanguin. Més enllà de les crítiques enverinades als altres partits d'esquerres, si cal construir una majoria progressista i constituent per aquest país, convé començar a prendre partit. Sense més dilacions. Menys samarretes pamfletàries al Parlament i més compromisos ferms. El TC, mentrestant, no perd passades i ataca el moll de l'os suspenent el decret de la pobresa energètica. O, mentrestant, el govern espanyol bloqueja l'oportunitat d'acollir famílies sirianes refugiades. No és una qüestió d'unilateralitat. És una qüestió de dignitat. De decidir ser. I volem ser un país pròsper, solidari, just.

Som a quinze mesos de guanyar un país i ens calen tots els compatriotesd'Iniciativa, d'En Comú Podem, d'Esquerra Unida i Alternativa, perquè no coneixerem revolució més gran que voler ser, que construir un país nou.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada