dimarts, 5 d’abril del 2016

Joan Coma (Capgirem Vic-CUP): "Reivindico el dret a desobeir"

Entrevista al regidor investigat per l'Audiència Nacional per un delicte d'incitació a la sedició

Joan Coma no té por. L'Audiencia Nacional (AN) l'investiga per un delicte d'incitació a la sedició, per haver demanat no supeditar les decisions de les institucions catalanes a les institucions espanyoles. Entrevistat a El Món, el regidor de Capgirem-Vic (plataforma que integra la CUP i Procés Constituent) alerta que el seu pot ser el primer de molts casos més.

Per què t'investiga realment l'AN?
El meu és només el primer cas, però en vindran molt més. Hi ha una estratègia policial des de les institucions polítiques espanyoles es va portar a l'escenari judicial, guiada pel domini dels jutges de l'AN. Entenem que això forma part d'una campanya, si tira endavant el procés independentista és normal que hi hagi reaccions antidemocràtiques per part de l'Estat espanyol. Perquè és el tarannà de les estructures estatals espanyoles. No dels espanyols eh, dic de de l'Estat.

El que vas demanar era no supeditar les instiucions catalanes a les espanyoles, que és el que ja diu la resolució del 9-N
El que nosaltres demanem és que els compromisos polítics es compleixin. O sigui, que la resolució del 9-N no era paper mullat, que anava de debò, i que per tant s'ha de fer complir. I és que es va aprovar una resolució que ve a dir que es considera el Tribunal Constitucional mancat de legitimitat, sobretot a partir de la sentència de l'Estatut, i les seves actuacions a partir de l'any 2010.

En una entrevista dijous passat al '.Cat' de TV3 vas dir que "cal superar la mentalitat autonomista de no desobeir"
Sí, s'ha de fugir d'aquesta mentalitat per a poder fer un procés d'independència real. És a dir, t'has d'obeir a qui realment et deus, i entenem que a qui ens devem és al mandat democràtic sorgit de les eleccions del 27-S, i a la resolució del 9-N aprovada al Parlament.

La truita i els ous

"Per fer una truita, cal trencar els ous", has dit com a reclam de desobediència a l'Estat espanyol
Sí, i els ous els vam començar a trencar el 27-S, és l'inici de tot això. I ara tenim 18 mesos on el que cal fer és tirar pel dret. Però és necessari que tots els càrrecs polítics i també el Govern trenquin els ous. Ei, tant de bo que fos possible fer una truita sense trencar els ous eh, però malauradament tenim l'Estat espanyol al davant.

I a Capgirem-Vic i des de la CUP aposten per apretar
A la CUP no som conformistes, hem de fer tots els passos que calgui, i sabem que això no seran flors i violes. Entenem que, si hi ha repressió, la resposta no pot ser mai un acte violent, però sí la desobediència. Ara bé, aquesta desobediència no es pot imposar a ningú. De la mateixa manera que no volem ser imposats per l'Estat espanyol, nosaltres no podem imposar la desobediència.

Però sí que es pot fer una crida a la desobediència
Podem reclamar que des de la societat civil i des de les entitats es respecti i doni suport a tothom qui vulgui desobeir, a qui decideixi desobeir. És a dir, cal reivindicar unes condicions necessàries perquè els actes de desobediència tinguin el mínim risc possible, i aquestes condicions les han de garantir les nostres institucions. En resum, no es pot obligar a desobeir, però sí que s'ha de reclamar suport a qui vulgui practicar la desobediència. Cal generar les condicions necessàries per a qui ho vulgui fer.

De dret a dret

Dit així, desobeir és una estratègia més per a desconnectar de l'Estat espanyol?
Si la gent es planteja la necessitat de desobeir, es pot dir que és una manera de conscienciació col·lectiva, sí. La desobediència és un dret, i jo el reivindico. De fet, passem del dret a decidir al dret a desobeir.

Expliqui això
L'Estat espanyol no ens deixa exercir el dret a decidir, de manera que ens queda el dret a desobeir, que només depèn de nosaltres mateixos. O sigui, el dret a decidir depèn en part de l'Estat perquè no permet que l'exercim en forma de referèndum, però d'altra banda el dret a desobeir no depèn de ningú més que de nosaltres mateixos. Nosaltres decidim si volem desobeir o no.

Qui creu que voldrà exercir el dret a desobeir?
Va més enllà de l'independentisme, és més aviat un debat sobre democràcia. De fet, a Vic estem impulsant una plataforma per defensar els drets civils i lluitar contra aquesta ofensiva judicial espanyola. I ja hem rebut molts suports, també de gent que prové del món d'ICV, per exemple. Això només és el començament, perquè com he dit s'esperen més actuacions de l'AN. I aquesta plataforma pot ser d'ajuda per a qui la necessiti.

Font: Mon.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada