dilluns, 23 d’octubre del 2017

Iu Forn: «I si l’aplicació del 155 fos inconstitucional?»

Ho ha argumentat en Xavier Arbós, catedràtic de Dret Constitucional, en un article.

1/ Article 155, apartat 2: “El Gobierno podrà donar instruccions a totes les autoritats de les Comunitats Autònomes”. En cap cas diu que es pugui destituir el president de cap autonomia, inclosa la Generalitat, ni al seu govern. Per tant, segons l'article 155 de la Constitució, la decisió de destituir el Govern usant l'article 155 és anticonstitucional.

2/ Mariano Rajoy Brey diu que no ha suspès l'autonomia. Però resulta que l'Estatut d'Autonomia (article 66) diu que és facultat estatutària del president de la Generalitat convocar eleccions i que això forma part del dret a l'autonomia. Si queda clar que no es pot convertir una facultat estatutària del president de la Generalitat en un deure imposat des de fora de l'Estatut, la convocatòria d'eleccions feta per Mariano Rajoy Brey implica anul·lar l'autonomia. I això conculca l'article 155. Per tant, aquesta decisió de Mariano Rajoy Brey també és anticonstitucional.

3/ Avui Mariano Rajoy Brey ha parlat de “retorn a la legalitat”. De quina legalitat parla? I de quin retorn? Què hi ha d'il·legal en aquest moment? S'ha declarat la independència? Bé, segons defensa la Fiscalia no. Perquè aquest matí, aquest òrgan poc sospitós de pensar diferent que el Gobierno ha anunciat que té a punt una querella contra Puigdemont “per rebel·lió, si declara la independència”. Què és el que no ha entès Mariano Rajoy Breyquan Fiscalia afirma “té a punt... si declara”? La frase vol dir que la Fiscalia està llesta per afrontar una cosa si aquesta cosa succeeix. Per tant, fins i tot Mariano Rajoy Brey hauria d'entendre que aquesta cosa no ha succeït.

4/ Mariano Rajoy Brey ha dit aquest matí que no vol que les empreses marxin de Catalunya. Una pregunteta: qui va aprovar el decret que va facilitar a les empreses fugir de Catalunya, Manolo el del Bombo o MarianoRajoy Brey? Qui ha trucat a les empreses amenaçant amb terribles conseqüències si no marxaven, Manolo el del Bombo o el govern de MarianoRajoy Brey? No hi ha més preguntes, senyoria,

5/ Mariano Rajoy Brey ha parlat aquest matí de recuperar la convivència a Catalunya. Què vol dir això exactament? Doncs senzillament que qui demana poder fer un referèndum hi renunciï i calli per sempre. Perquè segons l'argument de l'unionisme, que és el de Mariano Rajoy Brey, la societat catalana de la majoria silenciosa estava unida com una pinya, tots érem feliços i Vargas Llosa podia passejar per la Rambla de BCN... fins que els indepes van començar a protestar. Aquí es va trencar tot, segons ells. O sigui, el problema polític no se soluciona permetent que es voti, tal com vol la majoria, sinó fent que la majoria calli perquè molesta la minoria. I això no és anticonstitucional, però és un insult a la intel·ligència i un argument que seria rebutjat en una llar d'infants. Per infantil.

6/ Dues persones estan en presó preventiva des de dilluns acusats d'un delicte que no existeix i, a més, aplicat sense proves més o menys presentables. On són les garanties jurídiques de l'estat de dret? Això no és anticonstitucional?

I 7/ L'Estat espanyol ha vulnerat la llei i ha usat la violència de forma innecessària i indiscriminada. Espanya s'acosta més a Turquia que a qualsevol democràcia europea homologada. I això també és anticonstitucional.

Per tant, si tot plegat és inconstitucional i il·legal, el que cal fer és presentar un recurs al Tribunal Constitucional perquè immediatament suspengui la decisió de Mariano Rajoy Brey i, efectivament, recuperem la legalitat i l'estat de dret que ha estat violat per l'Estat sense cap pudor ni mania.

Sí, ja sé que sona a broma, però no ho és. Si el TC encara manté una miquetade dignitat democràtica, i en aplicació estricta de la llei, hauria d'emparar tots els espanyols. Inclosos els catalans, que legalment encara són súbdits del Regne i a qui se'ls està aplicant la Constitució com a arma llancívola.

Perquè si t'ataquen amb la Constitució, tens tot el dret (i el deure) de defensar-te amb la Constitució. Al menys de moment.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada